Augusztus 22-én a helyére került a Blaha Lujza tér egyik szimbolikus eleme, a jövőre 50 esztendős színházi emlékkő, amely a restaurátor munkájának köszönhetően megszépülve tért vissza a megújuló térre – adta hírül a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

A BKK emlékeztetett rá: az egykori Nemzeti Színház helyét jelölő emlékművet éppen 100 évvel a Népszínház alapkövének elhelyezése után, 1973 decemberében avatták fel. Tavaly ősszel szállították restaurátor-műhelybe a renoválásra váró emlékművet, ahol eltávolították róla a szennyeződések jelentős részét, a kőfelületet különleges gomba- és algaölő szerrel kezelték, végül a nehezen hozzáférhető helyeket is megtisztították sebességszabályozós, gyémánt marófejjel felszerelt csiszolóval.

Restaurálták az egykori Nemzeti Színház helyét jelölő emlékművet, amelyet 1973 decemberében avattak fel a Blaha Lujza téren (Fotó: Budapesti Közlekedési Központ)

A felújítás alatt álló Blaha Lujza téren elkezdődött a térbútorok kihelyezése. Befejeződött a szegély- és járdaépítés a Somogyi Béla utcában is, valamint folyamatban van a parkolók nagykockakő burkolatának építése. Az utca teljes felújítása várhatóan még az idén, a Blaha Lujza tér felújításával együtt befejeződik – közölte a Budapesti Közlekedési Központ.

Forrás: Budapesti Közlekedési Központ

Nyitókép: Felújítás után visszatért a színházi emlékkő a Blaha Lujza térre (Fotó: Budapesti Közlekedési Központ)