Felújítás után visszatért a színházi emlékkő a Blaha Lujza térre

A cikk angol nyelvű változata: After renovation, the theater memorial stone returned to Blaha Lujza Square

2022. augusztus 22. 19:30

A restaurátori munkák befejeztével a helyére került a Blaha Lujza téren a színházi emlékkő. Az egykori Nemzeti Színház helyét jelölő emlékművet éppen 100 évvel a Népszínház alapkövének elhelyezése után, 1973 decemberében avatták fel.

Augusztus 22-én a helyére került a Blaha Lujza tér egyik szimbolikus eleme, a jövőre 50 esztendős színházi emlékkő, amely a restaurátor munkájának köszönhetően megszépülve tért vissza a megújuló térre – adta hírül a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

A BKK emlékeztetett rá: az egykori Nemzeti Színház helyét jelölő emlékművet éppen 100 évvel a Népszínház alapkövének elhelyezése után, 1973 decemberében avatták fel. Tavaly ősszel szállították restaurátor-műhelybe a renoválásra váró emlékművet, ahol eltávolították róla a szennyeződések jelentős részét, a kőfelületet különleges gomba- és algaölő szerrel kezelték, végül a nehezen hozzáférhető helyeket is megtisztították sebességszabályozós, gyémánt marófejjel felszerelt csiszolóval.

Restaurálták az egykori Nemzeti Színház helyét jelölő emlékművet, amelyet 1973 decemberében avattak fel a Blaha Lujza téren (Fotó: Budapesti Közlekedési Központ)

A felújítás alatt álló Blaha Lujza téren elkezdődött a térbútorok kihelyezése. Befejeződött a szegély- és járdaépítés a Somogyi Béla utcában is, valamint folyamatban van a parkolók nagykockakő burkolatának építése. Az utca teljes felújítása várhatóan még az idén, a Blaha Lujza tér felújításával együtt befejeződik – közölte a Budapesti Közlekedési Központ.

Forrás: Budapesti Közlekedési Központ

Nyitókép: Felújítás után visszatért a színházi emlékkő a Blaha Lujza térre (Fotó: Budapesti Közlekedési Központ)

Összesen 4 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Hmm, szep gesztus, azonban ha eltekintunk most barmifele koltsegvonzattol, en jobban szeretnem itt latni az eredeti Nemzeti Szinhazat a duna parti helyett, amit felolem akar le is bonthatnanak.

Válaszok:
persona | 2022. augusztus 24. 09:45

Lebontas nelkul is vissza lehetne epiteni. Hivhatnak eredeti neven Nepszinhaznak onallo tarsulattal.


A Duna parti szörnyűség lebontását pártolom. Borzalmasan rossz a belső kiképzése és az akusztika.
Eredetileg a Városliget lett volna a helyszín, de a XIV kerületi polgármester nem járult hozzá. Utána jött a hülye Erzsébet téri ötlet.
Nos anno volt a deres, és ráfektették akit megbotoztak. A Nemzeti Színház ügyében jónéhány embert deresre kellett volna húzni.
Egyébként a mostani elfuserált Néprajzi Múzeum helyett szívesebben látnám itt a Nemzeti Színházat, de nem majomketrec kinézetű "modern" épületben


Az építész tervező Siklós Mária volt az egyetlen, akit a Magyar Építész Kamara kizárt a soraiból amiatt, hogy elvállalta a munkát. (Érvényes tervpályázaton Vadász György terve nyert ugyanis.) Nem tervezhetett ezután a saját nevén Magyarországon.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó