A jelenleg 1400 négyzetméteres alapterületű, XIII. kerületi Gyöngyszem Óvoda 1981-ben épült előregyártott, vázpaneles szerkezettel. A Gyöngyösi sétányon található intézményben jelentős felújítás az alapítása óta nem történt. Ebből az épületből alakítják ki az ország első okosóvodáját.

A most kezdődő felújítás során a meglévő épület szintráépítést kap, és az emeletes épületrészeket kétszintes, galériázott, a közösségi tevékenységeket és a találkozást szolgáló terek kötik össze. 

A Gyöngyszem Óvoda panelépületét 1981-ben építették (Fotó: Archikon)

Az épületben a csoportszobákon túl kiemelt szerepet kapnak a fejlesztő- és foglalkoztatótermek, amelyek teret biztosítanak a mozgásnak, a kreatív alkotásnak, az egészséges életmódra nevelés területén a főzésnek, valamint az egyéni és csoportos képesség- és készségfejlesztéseknek. 

Lesznek mozgásfejlesztő szobák, a hagyományos óvodai eszköztárat kiegészítő digitális terem és képzőművészeti műhely is. A lapostető fő tömegei zöldtetőt kapnak, a köztes terek tetejére pedig napelemek kerülnek. A fejlesztés keretében növénytermesztésre is alkalmas tankertet és tankonyhát is kialakítanak.

Az óvoda szintráépítést kap, és az emeletes épületrészeket galériázott terek kötik össze, látványterv (Fotó: Archikon)

A felújítás legfontosabb üzenete építészeti szempontból az, hogy nem szükséges elbontani a régit és újat építeni helyette. Egy panelóvodából is lehet környezettudatos és energetikailag is korszerű, fenntartható épületet alakítani magas építészeti színvonalon úgy, hogy az mintaként szolgálhasson további hasonló fejlesztésekhez – közölte a tervező Archikon Építésziroda. 

A galériára vezető lépcső alján építőjáték formájú térbútort alakítottak ki, látványterv (Fotó: Archikon)

A tervezés során figyelembe vették a fenntarthatóság és a digitális fejlődés szempontjait, valamint a pediagógiai programot – ezzel magyarázzák a smart óvoda elnevezést.

Az építkezés a Gyöngyösi sétányon hamarosan megkezdődik, az új okosóvodát a tervek szerint 2024-ben adják át.

Nyitókép: Panelből átalakított okosóvoda épül a XIII. kerületi Gyöngyösi sétányon, látványterv (Fotó: Archikon)