Húsz új, alacsony padlós, légkondicionált CAF villamost vesz Budapest – döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán. A főpolgármester előterjesztését egyhangúlag támogatta a testület – írja a MTI.

Az új – rövid, 34 méteres – CAF villamosok várhatóan a 3-as, a 24-es, a 42-es, az 50-es és a 61-es vonalán közlekednek majd. A közgyűlési döntés értelmében a spanyol CAFcéggel 2014-ben kötött szerződés alapján az opciós mennyiségből húsz villamost hívnak le az akkori árak inflációval növelt összegéért, mintegy 17 milliárd forintért.

Az új CAF villamosok várhatóan a 3-as, a 24-es, a 42-es, az 50-es és a 61-es vonalán közlekednek majd (Fotó: bkk.hu)

A cégnek az első járművet a megrendelés kiadásától számított 680. napon kell átadnia a Budapesti Közlekedési Központnak, ezt követően pedig havonta két villamost. Ez alapján az első jármű tervezett szállítási határideje 2024. szeptember 24., majd 2024-ben további hat, 2025-ben pedig további tizenhárom jármű érkezne.

Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője közölte: sajnálja, hogy nincs lehetőség az összes, az opcióban szereplő 51 jármű megvásárlására, de támogatják a 20 villamos beszerzését. 

Forrás: MTI

Nyitókép: Új alacsony padlós, légkondicionált villamosokat vesz Budapest (Fotó: bkk.hu)