A II. kerületben, a Máriaremetei út – Szabadság utca – Kadarka utca – Áchim András utca által határolt hatalmas telektömböt évtizedek óta sportolásra és közösségi térként használják Pesthidegkút lakói. Itt működik 2013 óta a Pokorny József Szabadidőközpont (Szabadság u. 51–57.), és itt épült fel 2018–2019-ben a Gyarmati Dezső Uszoda (Máriaremetei út 224). Mára pedig befejeződött a telektömb teljes területének újragondolása: a napokban átadták a Közösségi Ligetet, amelynek kialakítását több mint négy évvel ezelőtt határozták el.

Már 2018-ban eldöntötte a II. kerületi városvezetés, hogy az akkor még csak épülő uszoda környezetét is rendbe kívánja tenni, és Közösségi Liget néven a helyiek igényeinek megfelelően építteti át az említett telektömb teljes területét. A helyi civilszervezetekkel egyeztetve alakították ki a fejlesztési koncepciót, amelyet Közösségi Liget megvalósítása címmel a fővárosi városrehabilitációs pályázatra is benyújtották.

Mászófal a parkban (Fotó: II. kerület Facebook-oldala)

A Fővárosi Közgyűlés 2018 szeptemberében ítélt meg 300 millió forintos támogatást a Tér-Köz pályázat keretében, és még ugyanebben az évben a kormány is  támogatta egymilliárd forinttal a fejlesztéseket. Az akkori elképzelések között szerepelt a meghosszabbított futókör kialakítása, kültéri fitneszelemek kihelyezése a már meglévők megtartásával, a civilszervezetek kérésére kerékpáros KRESZ-tanpálya építése a környékbeli iskolák, óvodák számára, játszótér építése, multifunkcionális „tinidomb” kialakítása, szabadtéri tantermek, kiülőhelyek létrehozása, pingpong- és sakkasztalok kihelyezése, pétanque-, röplabda- és focipályák kialakítása, valamint egy klubhelyiség és egy pavilon építése, utóbbi rendészeti feladatokra.

Több sportpálya és egy fitneszpark is várja a látogatókat (Fotó: II. kerület Facebook-oldala)

Az építési engedély iránti kérelmeket 2019 őszén be is nyújtották a pavilon építésére, egy másikat rekreációs központ kialakítására, egy harmadikat közpark létesítésére, és az engedélyek is megérkeztek még abban az évben, ám az 2019-es őszi önkormányzati választás után nem indultak el a fejlesztések.

Kerékpáros KRESZ-tanpálya (Fotó: II. kerület Facebook-oldala)

Csak 2021 szeptemberében kezdődtek meg a munkálatok, és a közelmúltban fejeződtek be: november 12-én adták át az új szabadidőparkot. Hogy végül mi valósult meg a korábbi tervekből, arról az MTI is beszámolt. Készült egy 450 méter hosszú, kétsávos gumiburkolatú futókör, kültéri fitneszpark, kerékpáros KRESZ-tanpálya és játszótér is. A sporttéren pingpong- és sakkasztalok, pétanque-, röplabda- és kosárlabdapálya található. Új kiülőhelyek, egyedi tervezésű utcabútorok, nyugágyak és piknikhelyek várják a pihenni vágyókat. A klubhelyiségnek is alkalmas pavilonépületben kávézó és mosdó is található – közölte az MTI.

A 28 000 négyzetméteres parkban közel 200 fát és több ezer cserjét ültettek el. A parkolást 19 parkolóhely, valamint biciklitárolók segítik.

Forrás: MTI, Pestbuda.hu, ÉTDR, Budai Polgár

Nyitókép: Elkészült a Máriaremetei Közösségi Liget (Fotó: II. kerület Facebook-oldala)