A IX. kerületi Lónyay utca 30–32. és Kinizsi u. 12. szám alatt található historizáló stílusú, hatszintes, volt Központi Zálogház Révész Samu és Kollár József tervei alapján épült 1903-ban. A 4590 négyzetméteres telken álló, több mint 21 ezer négyzetméteres épületet a második világháború után államosították, 1951-től Bizományi Áruház Vállatként (BÁV) működött. A BÁV 2006-ban eladta az értékes műemlék épületet, amely ezt követően évekig üresen állt. 

A  magyar állam 2017-ben vásárolta meg az ingatlant az akkori tulajdonostól, és 2019-ben az is eldőlt, hogy egy nagyszabású felújítást követően a Károli Gáspár Református Egyetem költözik az épületbe. A cél az volt, hogy csökkentsék az egyetem széttagoltságát, a bérlemények számát és a karok egy részét olyan épületben helyezzék el, amely biztosítja a korszerű oktatás körülményeit. A korábbi tervek szerint az Állam- és Jogtudományi Kar, a Pszichológiai Intézet és a Rektori Hivatal új otthonául szolgálna a IX. kerületi műemléki épület az átalakítás és felújítás után.

A ferencvárosi műemlék épület 2020-ban (Fotó: Simon Tímea)

Mint korábban beszámoltunk róla, hogy 2022. április 12-én jelent meg az európai uniós közbeszerzési értesítőben az a felhívás, amelyet a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) írt ki a Lónyay utca és Kinizsi utca sarkán álló épület átalakításának tervezésére.

Azonban a 2022. november 14-én megjelent uniós közbeszerzési értesítőben az olvashatjuk, hogy a közbeszerzési eljárást eredménytelennek nyilvánították. A Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. indoklásként azt közölte, hogy ellenőrzési körén kívül eső és általa előre nem látható körülmény miatt a szerződés teljesítésére nem lenne képes, mivel a kormány az állami beruházásokhoz egyelőre nem biztosítja a pénzügyi fedezet, ha a szerződés még nem lépett életbe. A közbeszerzésekről szóló törvény 53. paragrafusának 4. bekezdése alapján így az eljárást eredménytelennek kell nyilvánítani.

Nyitókép: A IX. kerületi Kinizsi és Lónyay utca sarkán álló egykori BÁV-székház épülete (Fotó: Google Maps)

KORÁBBI CIKKEK:

Egyetem lesz a zaciból – 120 éve indult a Központi Zálogház építése