Hild József a hazai klasszicista építészet egyik legnagyobb alakja, aki a reformkori Pest arculatának kialakításában meghatározó szerepet játszott. Az ő építészeti örökségével szeretné megismertetni a nagyközönséget a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI), amely három alkalomból álló sétasorozatot indít az 1789-ben született és 1867-ben elhunyt építész munkáinak bemutatására.

A három séta Hild József építészeti alkotásainak remekeit veszi sorra, bejárva az egykor német nyelven elnevezett utcákat. A résztvevők megismerhetik az építtető családokat, felfedezhetik az 1840 körül emelt klasszicista stílusú házakat. A pesti belváros az épületein keresztül pontos korlenyomata annak az időszaknak, amikor az erősödő polgárság öntudatára ébredt – áll az MMA MMKI MTI-hez eljuttatott közleményében.

Hild József portréja (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1861. április 21.)

A résztvevők Hild József polgári és középületeit megismerve egyúttal képet kapnak annak a kornak a történéseiről és hangulatáról is, amelyben az építész alkotott, és amely politikailag, gazdaságilag és művészetileg is fellendülő időszaka volt ez az országnak – írja a közleményre hivatkozva az MTI.

A séta alkalmával a résztvevők választ kaphatnak arra, hogy miről árulkodik egy kilincs, egy lépcsőház, egy ablakkeret, hogyan éltek azok, akik ilyeneket készíttettek, miért látjuk még ma is lenyűgözőnek és elegánsnak ezeket a házakat, valamint hogy milyen ember volt Hild József, aki képes volt mindezt létrehozni.

A Hercegprímás utca, Szent István tér sarkán álló ház (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Vasárnap 11 és 13 óra között az első séta alkalmával Kiss Eszter, a Katona József Színház színművésze, a program szakmai felelőse irodalmi művekkel és művészettörténeti információkkal várja időutazásra az érdeklődőket. A második séta alkalmával november 27-én a Svábhegyen tekintik át a Hild-értékeket. A hegyvidéki program a mester villaépítészetének szép példáit veszi sorra, és a szintén itt élt Jókai Mór írásaiból válogatva idézik meg a Svábhegy egykori hangulatát.

A Hild-villa napjainkban (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Hild József építészetének ma is élő, eleven példája a Budakeszi úton található Hild-villa, amelyet családja részére tervezett és építtetett 1844-ben. December 4-én, a harmadik sétán a résztvevők az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetnek 2013 óta helyet adó épületet járhatják végig.

A sétákon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz között. Regisztrálni a sétasorozat vasárnapi nyitóeseményre az MMA MMKI honlapján lehet.

Forrás: MTI

Nyitókép: A Hild-villa a Budakeszi úton (Forrás: mma.hu)