A Belvárosi Önkormányzat beruházásában megkezdődött az V. kerületi Szomory Dezső tér fejlesztése, a tér zöldítéséhez kapcsolódó munkálatok, valamint a burkolat bontása. Jelenleg régészeti szakfelügyelet mellett történik az elültetésre váró fák munkagödrének kialakítása – olvasható a Mai Belváros című kerületi lapban.

A Deák tértől néhány lépésre található, a Bárczy István utcához szervesen kapcsolódó Szomory Dezső téren a nagy méretű fák ültetése mellett a hozzájuk kapcsolódó, megfelelő életkörülményeiket biztosító faültetési és öntözőrendszer kiépítését is elvégzik. A napos, nyári időszakban eddig felforrósodott a tér, a mostani megújítás árnyékos területek kialakítását teszi lehetővé.

Megszépül a Szomory Dezső tér, látványterv (Forrás: blvf.hu)

Mint írják, a téren három extra nagy méretű, 20-30 éves, várostűrő fát telepítenek. A széles koronájú, terebélyes, burkolást toleráló, várostűrő fák levelei ősszel kezdetben lángoló aranysárgára, majd kárminpirosra vagy gyakran csodálatos lilás bíborpirosra színeződnek, és sokáig a fán maradnak. A fák vízellátásáról esőérzékelővel ellátott automata öntözőrendszer gondoskodik majd.

Az extra méretű fák Stockholm faültetési rendszeren alapuló, hibrid burkolati rendszerbe kerülnek, méretüknek megfelelő kialakítással. A fák életterének kialakítására és az optimális életkörülmények hosszú távú fenntartására a teherbíró burkolat alatt mesterséges váztalaj beépítését alkalmazzák. 

Említi a cikk, hogy a Szomory Dezső térre telepítendő fákhoz hasonló méretű és korú (20-30 éves) fák beültetését a Bástya parkot és környékét érintő beruházás során alkalmazta a kerület először, ahol 34 fa telepítésére került sor, amelyből 3 szintén 20-30 éves.

A kivitelező a fák elültetését december elejére tervezi.

A Danaidák kútjának szökőkutas medencéjét is felújítják, a tér látványterve (Forrás: blvf.hu)

Ezenkívül a téren található kút szökőkutas medencéjének vízgépészeti rendszerét is felújíttatja a víztakarékosság jegyében az V. kerületi önkormányzat, így megvalósul a kút gazdaságos üzemeltetése. A Danaidák kútja a Deák Téri Evangélikus Gimnáziumnak háttal, a tér közepén áll, 1933-ban készült, Sidló Ferenc alkotása.

Forrás: Mai Belváros

Nyitókép: Óriásfák kerülnek a belvárosi Szomory Dezső térre (Fotó: Mai Belváros Facebook-oldala)