Mellszobrot kapott Maderspach Viktor (1875–1941) a XVI. kerületben. R. Törley Mária szobrászművész alkotását Erzsébetligetben, a Szurmay Sándor tábornokról elnevezett sétányon helyezték el. A szobrot Kovács Péter polgármester és Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő 2022. december 4-én avatta fel Lacsny Péterrel, Maderspach Viktor unokájával együtt. 

Maderspach Viktor​ szobrának avatása december 4-én (Fotó: Kovács Péter Facebook-oldala)

Maderspach Viktor a dél-erdélyi magyarság egyik meghatározó személyisége volt. Huszárkapitány, mérnök, író, a Déli-Kárpátok híres vadásza, az I. világháborúban is harcolt. A trianoni békediktátum kihirdetése után is Erdélyben maradt, saját birtokán, ám hamarosan el kellett menekülne szülőföldjéről, a jelenlegi Magyarország területére. A szobor posztamensén ezt olvashatjuk róla: „Az 1916-ban Erdélybe betörő román sereg kiverésében óriási szerepe volt. 1921-ben, mint a nyugat-magyarországi felkelők egyik parancsnoka megvédte Sopron városát és környékét. Észak-Erdély 1940-es visszacsatolásakor súlyosan megsérült, ez okozta halálát.”

Maderspach Viktor erdélyi magyar író, katona, mérnök az I. világháborúban (Forrás: Wikipedia)

Életének utolsó éveiben,1934-től haláláig Mátyásföldön élt családjával. Sírja a cinkotai temetőben található. Emlékét egy 2020-ban átadott sétány  is őrzi a XVI. kerületben.

Nyitókép: Felavatták Maderspach Viktor mellszobrát a XVI. kerületben