Fürjes Balázs szerint a főváros alkalmas lenne olimpiát rendezni

A cikk angol nyelvű változata: The capital would be suitable for hosting the Olympics - according to Balázs Fürjes

2023. január 18. 13:00

Ha Magyarország a korábbi értékelés alapján alkalmas lett volna olimpiát rendezni, akkor most még inkább az – jelentette ki Fürjes Balázs. Szerinte az elkészült sportlétesítmények mellett a szállodai infrastruktúra is megfelelő egy ilyen rendezvényhez.

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerint Budapest ma még inkább képes lenne olimpiát rendezni, mint korábban lett volna, de a 2036-os játékok megpályázásáról a Magyar Olimpiai Bizottságnak és Budapest vezetésének kell döntenie – olvasható az Inside The Games című olimpiai híportálon.

Az angol nyelvű olimpiai szakportálnak a politikus felidézte: Budapest legutóbb a 2024-es játékok megrendezésére pályázott, de visszalépett [2017-ben – A szerk.], mert a Momentum Mozgalom kampányt indított a visszavonásért NOlimpia néven, és elegendő aláírást gyűjtött össze ahhoz, hogy népszavazást tartsanak a kérdésben.

A Puskás Ferenc Stadion 

Az államtitkár, aki a Budapest 2024-es pályázati bizottság elnöke volt, emlékeztetett rá: „ez a város már 2017-ben is alkalmasnak bizonyult az olimpiai játékok megrendezésére, akkor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kiváló értékelést adott a terveinkre”.

Az olimpiai szakportálnak azzal indokolta, hogy a város most sokkal alkalmasabb a játékok megrendezésére, mint korábban, hogy az előző pályázat óta felépült a Duna Aréna és a Puskás Aréna, és hamarosan átadják a 40 ezer férőhelyes atlétikai stadiont, amely az idei atlétikai világbajnokságnak ad otthont augusztus 19. és 27. között. A létesítmények tehát készen állnak – tette hozzá.

A lapnak elmondta, hogy szállodai infrastruktúra is kiépült, és megfelelő egy ilyen rendezvény megtartásához, a közlekedés terén viszont még vannak tennivalók.

A Duna Aréna 2017-ben (Forrás: Duna Aréna)

Az insidethegames.biz portál felidézte, hogy a magyar főváros 1916-ban, 1920-ban, 1936-ban, 1944-ben és 1960-ban is pályázott a sportesemény megrendezésére, de eredménytelenül.

A cikkben arról is olvashatunk, hogy Egyiptom, Németország, India, Indonézia, Mexikó, Katar, Dél-Korea és Törökország is jelezte érdeklődését a 2036-os olimpiai pályázat iránt.

Forrás: insidethegames.biz

Nyitókép: A Puskás Aréna (Fotó: Középülettervező Zrt.)

Összesen 2 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


A sportletesitmenyek teren valoban jelentos elorelepes tortent, bar akadnak meg hianyzo elemek, de azokat egy evtized alatt meg lehet epiteni, ahogyan az olimpiai falut is. Ami viszont a szallodakapacitast illeti vannak ketsegeim Furjes Balazs kijelentesevel kapcsolatban. A covid elott Olimpia nelkul is nehez volt szallashelyet talalni a varosban nyaranta. Nem latom hol a sok uj hotel ahova tovabbi tobb tizezer embert be lehetne szallasolni.
A kozlekedesi infrastruktura hianyossagain tulmenoen hatalmas problema az akadalymentesites hianya. Ne feledjuk, hogy ma mar olimpiat csak az rendezhet aki a paralimpiat is kepes lebonyolitani amivel egyutt jar a varosi gyalogoskozlekedes akadalymentesitese. Marpedig ezen a teren vajmi keves elorelepes tortent, hiszen Budapest a mozgasukban korlatozott emberek szamara maig egy akadalypalya.
Ha mindez nem lenne eleg, akkor ott van meg a gancsoskodo varosvezetes, akikkel velemenyem szerint kudarcra lenne itelve az egesz project.


Én egyetértek azzal a véleménnyel hogy nem feltétlenül alkalmas, (de inkább nem érdemes). Szerintem az olimpia inkább presztízs kérdés, és nyilván azért építettek fel annyi stadiont az előző években hogy alkalmasak legyünk egy olimpiára (ebből a szempontból nem is állunk messze), de ha már ez egy, presztízs ügy, arra is kéne gondolni hogy Budapest fele ne legyen lerohadva, ami hát se tv közvetítéseken sem a turisták szemében nem néz ki jól / nem emeli Budapest turisztikai értéket (sőt...). Nem beszélve arról hogy infrastruktúra szempontjából meg azért elég távol állunk az alkalmasságtol (elég csak a Feri hegyi reptérre vezető utat nézni, de a plusz 1-2 millió látogató miatt lehet jól jönne 1-2 plusz híd is, vagy hogy a nyugati pályaudvaron is olyan állapotok vannak (kézzel váltják a vonatokat sinről sinre) te jó ég....).
Végül érdemes azt is átgondolni hogy a presztízs megéri e, mert csak statisztikai szempontból nézve, az utóbbi időben az olimpiák mind negatívban zártak, ami nyilván nem szükségszerű, de érdemes számolni vele.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó