Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerint Budapest ma még inkább képes lenne olimpiát rendezni, mint korábban lett volna, de a 2036-os játékok megpályázásáról a Magyar Olimpiai Bizottságnak és Budapest vezetésének kell döntenie – olvasható az Inside The Games című olimpiai híportálon.

Az angol nyelvű olimpiai szakportálnak a politikus felidézte: Budapest legutóbb a 2024-es játékok megrendezésére pályázott, de visszalépett [2017-ben – A szerk.], mert a Momentum Mozgalom kampányt indított a visszavonásért NOlimpia néven, és elegendő aláírást gyűjtött össze ahhoz, hogy népszavazást tartsanak a kérdésben.

A Puskás Ferenc Stadion 

Az államtitkár, aki a Budapest 2024-es pályázati bizottság elnöke volt, emlékeztetett rá: „ez a város már 2017-ben is alkalmasnak bizonyult az olimpiai játékok megrendezésére, akkor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kiváló értékelést adott a terveinkre”.

Az olimpiai szakportálnak azzal indokolta, hogy a város most sokkal alkalmasabb a játékok megrendezésére, mint korábban, hogy az előző pályázat óta felépült a Duna Aréna és a Puskás Aréna, és hamarosan átadják a 40 ezer férőhelyes atlétikai stadiont, amely az idei atlétikai világbajnokságnak ad otthont augusztus 19. és 27. között. A létesítmények tehát készen állnak – tette hozzá.

A lapnak elmondta, hogy szállodai infrastruktúra is kiépült, és megfelelő egy ilyen rendezvény megtartásához, a közlekedés terén viszont még vannak tennivalók.

A Duna Aréna 2017-ben (Forrás: Duna Aréna)

Az insidethegames.biz portál felidézte, hogy a magyar főváros 1916-ban, 1920-ban, 1936-ban, 1944-ben és 1960-ban is pályázott a sportesemény megrendezésére, de eredménytelenül.

A cikkben arról is olvashatunk, hogy Egyiptom, Németország, India, Indonézia, Mexikó, Katar, Dél-Korea és Törökország is jelezte érdeklődését a 2036-os olimpiai pályázat iránt.

Forrás: insidethegames.biz

Nyitókép: A Puskás Aréna (Fotó: Középülettervező Zrt.)