Retró hangulat és színek kavalkádja a Deák Ferenc téri metróállomáson

A cikk angol nyelvű változata: A mix of retro atmosphere and colours at the Deák Ferenc Square metro station

2023. január 19. 21:00

A Deák Ferenc téri metróállomást hétfőn adják át a forgalomnak, ám már most kiderült, milyen látvány fogadja majd az utasokat, ha lemennek az aluljáróba. A tervezők elképzelése az volt, hogy kortárs retró hangulatot teremtsenek a csőszerű terekkel és a sokféle szín, a sárga, a kék, a türkiz és a fehér használatával.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKV) tájékoztatása szerint kortárs retró hangulattal fogadja majd az utasokat a január 23-án, hétfőn megnyíló Deák Ferenc téri metróállomás, ahol színek segítik majd a tájékozódást, a sárga, kék, türkiz, fehér csőszerű terek pedig a csúszdaparkok világát idézik.

Az aluljáróból nyíló Deák Ferenc téri állomás bejáratában sárga szín fogadja az utasokat, akik a mozgólépcsőn leérve az átszállószint modern csarnokába érkeznek. A melegszürke falburkolat, a szabadon lebegő, különös lámpatestek látványa és a tágas tér szokatlan az M3 metróállomások területén – közölte a BKV.

Kék, türkiz, sárga és fehér színek segítik a tájékozódást a 3-as metró Deák téri állomásán (Forrás: BKV)

A hosszú mozgólépcső eredetileg világos burkolatát a felújítás után az élénk, égkékszín határozza meg. A peronszinten megmaradtak a jól ismert csempefalak, az oszlopokat fehér kismozaik burkolja, a kábeltakaró pedig türkiz árnyalatú.

Az M2 és M3 metróvonalakat összekötő folyosó korábban szögletes térszerkezete futurisztikus formát és szintén türkiz burkolatot kapott – közölték, kiemelve, hogy a hetven méter hosszú folyosón naponta annyi ember halad át, mint Eger lakossága. A teret a természetes fény beáramlását megidéző világító felületek teszik barátságossá.

Az állomás akadálymentesítését nagy kapacitású felvonó biztosítja. A lifthez új alagút vezet, burkolatának fehér színe az újonnan épített szerkezetet jelképezi. Az állomás így már három kijárattal rendelkezik, az Andrássy út tengelyébe illeszkedő üvegburkolatú építmény nappal „színváltó jégkockaként, éjszaka rizspapír lámpásként” jelöli a metróállomás új bejáratát – olvasható a BKV ismertetésében.

Az állomás építész tervezője Csapó Balázs, Germán Tibor, Gurdon Balázs és Hargitai Bence volt.

Forrás: bkv.hu

Nyitókép: Kortárs retró hangulatú lesz a Deák Ferenc téri metróállomás (Forrás: BKV)

Összesen 4 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Hányinger...

Válaszok:
Sándor | 2023. január 23. 11:40

Nézzük csak! Ez a ... Karácsony itt is beleviszi a politikát a városrendezésbe. Az egyik mozgólépcső kék, a másik sárga. Ezek az ukrán színek. A kék metrót a piros metróval összekötő mozgólépcsőnek sárga helyett pirosnak kellene lenni.
(Amúgy -mivel komplementer színek- a négyféle színtévesztő állapotban vannak olyan színtévesztők akik a kéket és a sárgát tévesztik. Bár a leggyakoribb a piros-zöld színtévesztés.)

Válaszok:
ébrenjáró | 2023. január 23. 12:09

Te szedsz erre valamit?

Válaszok:
Sándor | 2023. március 16. 10:56

Hogyne, hogyne. Demszky idején is Seduxent szedtem, most is erre kényszerülök. Tarlós főpolgármestersége üdítő volt, ő értett hozzá, és jól csinálta. Karácsony csak a biciklisáv festéshez ért, de már a gazt nem vágatja le, mert a szegény méheknek kell legelni is..Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó