Európa legveszélyeztetettebb örökségei közé sorolták a Memento Parkot

A cikk angol nyelvű változata: Memento Park has been classified as one of the most endangered heritage sites in Europe

2023. január 26. 13:00

Az európai örökségvédelemmel foglalkozó Europa Nostra szervezet és az Európai Beruházási Bank Intézet kiválasztott 11 európai örökségi helyszínt, amelyek közül hét kerülhet be majd az európai örökségek megmentését segítő programba. A budapesti Memento Park és a miskolci Herman Ottó Múzeum épülete is rajta van a most készített listán mint megmentendő érték.

A 7 Legveszélyeztetetteb Program 2023-ban ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját. Ennek alkalmából az Europa Nostra és az Európai Beruházási Bank Intézet nyilvánosságra hozta a program idei előválogatotti listájára került 11 legveszélyeztetettebb európai örökségi helyszínt – tájékoztatta az MTI-t január 25-én a Herman Ottó Múzeum.

A miskolci múzeum és a budapesti Memento Park mellett a legveszélyeztetettebb örökségi helyszínek listájára került a Kortrijk vasútállomás (Kortrijk, Belgium), a Mariemonti Királyi Birtok és Múzeum (Morlanwelz, Belgium), a mostari partizán-emléktemető (Mostar, Bosznia-Hercegovina), a Csakvindzsi erőd (Zugdidi, Georgia), a Nővérek Háza épületegyüttes Kleinwelka egykori morva településen (Németország), a Gidasz-villa („Konaki”) (Alexandria, Görögország), a Pastrovska Gora kultúrtáj (Montenegró), a Sveti Stefan, Pastrovici kultúrtáj (Montenegró), valamint a Petrovac na Mlavi vízimalmok (Bisztrica, Szerbia).

A Tanácsköztársaság-emlékmű a Memento Parkban (Fotó: Nagy László Bálint/pestbuda.hu)

A 7 Legveszélyeztetettebb Program nevezéseit az Europa Nostra tagintézményei, társszervezetei, egyéni tagjai, valamint az Európai Örökség Szövetség tagjai nyújthatták be Európa-szerte. A 11 veszélyeztetett örökséget egy történészekből, régészekből, építészekből, műemlékvédelmi, projektelemző és pénzügyi szakemberekből álló nemzetközi tanácsadó testület választotta ki.

A kiválasztás szempontjainak alapjául a fenti műemlékek kiemelkedő örökségi jelentősége és kulturális értéke, valamint az a valós veszély szolgált, amellyel jelenleg szembe kell nézniük. A helyi közösségek elköteleződése, valamint az állami és magánszféra a helyszínek megmentése érdekében tett kötelezettségvállalásának mértéke szintén befolyással volt a döntésre.

Kiválasztási szempont volt továbbá a helyszín fenntartható fejlődést, valamint a helyi és szélesebb regionális közösségek közti békét és párbeszédet előremozdító, katalizáló jellege is – áll a közleményben.

A tovatűnő Osztapenko és Steinmetz, Memento Park, 2021 (Fotó: Nagy László Bálint/pestbuda.hu)

A programba végül bekerülő 7 veszélyeztetett örökségi helyszín listáját áprilisban hirdetik ki. A 2013-ban elindított program egy, a veszélyeztetett európai örökségek megmentésére irányuló civil társadalmi kampány része. Figyelmet generál, független értékeléseket készít, és cselekvési javaslatokat tesz, továbbá 10 ezer euró anyagi támogatást is biztosít.

Forrás: MTI

Nyitókép: A Memento Park bejárata (Fotó: Memento Park)

KORÁBBI CIKKEINK:

A ledöntött emlékművek a régi időkről mesélnek

Szobortalanítás Budapesten – Harminc éve bontották el a szocialista korszak emlékműveit

Összesen 3 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Magyarországon a világon egyedülállóan demonstrálja a "létező szocializmus" valóságát a Terror Háza és a Mementó Park. Ez utóbbi egészen sajátos és egyedülálló gyűjtemény. Persze további bővítést is kellene tenni a teljesség érdekében. Oda kell vinni a Jászai Mari térről a padlás lesöprő Nagy Imre szobrát. a pufajkás Horn Gyula szobrát, és talán a Göncz Árpád szobrának is lenne helye valamelyik sarokban.

Válaszok:
bbudai | 2023. január 30. 14:24

A történelemről fogalmad sincs, de osztod az észt :(


Sándor

"Magyarországon a világon egyedülállóan demonstrálja a >>létező szocializmusHozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó