Budapest építészeti értékeit bemutató kiállítás nyílik a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban Eklektikától a brutalizmusig: 2017–2022 között feltárt építészeti értékek Budapesten címmel, csütörtökön – írja az MTI  a könyvtár közlésére hivatkozva.

A tablókon a Nagykörúton belüli területen álló eklektikus épületek, a város számos pontján található ipari építmények, a két világháború közötti időszakból változatos stílusirányzatokat mutató házak, valamint az 1945 utáni évtizedek építészetének alakulását jól reprezentáló, összesen több mint 100 épület lesz látható – számol be az MTI a ma délután, március 2-án nyíló kiállításról, amely a VIII. kerületben, a Reviczky utca 1. szám alatti főbejáraton megközelíthető könyvtár Átriumában tekinthető meg.

A kiállítás meghívóján az V. kerület, Deák Ferenc utca 79. szám alatti OTP-székház látható, amelyet egy háborús sérült épület helyére terveztek (Forrás: FSZEK)

Budapest egyedi látképét a dunai panoráma és a belvárost alkotó, döntően eklektikus épületek adják. A világ egyetemes örökségének sorába tartozó legkiválóbb építészeti alkotások általában országosan védett műemlékek, de az ikonikus épületeken kívül nagy számban találhatók itt helyi védelem alatt álló épületegyüttesek is – idézi az MTI a könyvtár honlapján is fellelhető kiállítási tájékoztatóból.  A távirati iroda közli a tárlat szervezőinek azt a megállapítását is, hogy a korunkhoz közelebbi időszakokban épült házak közül még sok vár felfedezésre.

A Fővárosi Önkormányzat a településkép-védelemről szóló rendelete alapján és a Várostervezési Főosztály tematikus kutatásainak eredményeként több mint 340 épületet helyezett védelem alá 2017 óta, ezekből mutat be mintegy 100 épületet a ma megnyíló tárlat.

Az eklektikától a brutalizmusig: 20172022 között feltárt építészeti értékek Budapesten című kiállítás  2022. szeptember 14-től október 16-ig a Fuga Budapesti Építészeti Központban volt látható (Fotó: fuga.org)

Az eklektikától a brutalizmusig: 2017–2022 között feltárt építészeti értékek Budapesten címmel már 2022 októberében is nyílt egy kiállítás a Fuga Budapesti Építészeti Központban, a Petőfi Sándor utcában, a tárlat képanyaga ma is megtekinthető a budapest.hu oldalon. A ma 17 órakor nyíló kiállítás meghívójából nem derül ki, hogy ugyanazokat a fotókat láthatja-e a közönség ezen a kiállításon, mint ősszel, vagy újakat válogattak a 2017 óta védetté nyilvánított 340 építészeti értékről.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából ebben az évben több eseményt, kiállítást is tervez, ezekhez kapcsolódik a most nyíló tárlat, amely március 30-ig lesz látogatható.

Forrás: MTI, FSZEK, Pestbuda

Nyitókép: A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár épülete (Fotó: Wikipedia)