Április 20-án felavatták Mednyánszky László festőművész emléktábláját a VIII. kerületi Práter utca 9. számú ház falán – olvasható Józsefváros Facebook-oldalán. A táblát a saroképület Kisfaludy utcai oldalán helyezték el. Rajta az olvasható, hogy Mednyánszky László kisebb-nagyobb megszakításokkal 1907 és 1915 között alkotott a ház műteremlakásában.  

A Kisfaludy utca és a Práter utca sarkán álló ház (Forrás: Google maps)

Mednyánszky László emléktáblája a VIII. kerületi Práter utca 9. számú ház falán (Fotó: Józsefváros Facebook-oldala)

Mint a Mednyánszky Lászlóról készült korábbi cikkünkben megírtuk: a kor egyik jelentős festőjének markáns egyénisége volt. A felvidéki Trencsén vármegyében, a Mednyánszky család ősi birtokközpontjában, Beckóban született 1852. április 23-án. 

Kezdetben mérnöki tanulmányokat folytatott, de egyre jobban vonzotta a festészet világa. Ezért előbb Münchenben, majd 1873 és 1877 között Párizsban tanult neves festőtanároknál. Hatással volt rá annak a Paál Lászlónak a tájképfestészete, akivel Barbizonban együtt dolgozott.

A XIX. század végén megnövekedett az érdeklődése a szélsőséges élethelyzetben levő emberek, az elesettek, a csavargók iránt. Az I. világháború idején a harctérről tudósító művészcsoport rajzolójaként bejárta Szerbiát, Galíciát és Dél-Tirolt, a harctéren meg is sebesült.

Mednyánszky László portréja

Életművében a magyar fővárost és elővárosait megörökítő festményeket is találunk. Mednyánszky az újpesti hajókikötőt, a dunai rakpartokat vagy éppen a Rózsadomb alsó részén megépített Gül Baba türbéjét részletgazdag ábrázolásokon örökítette meg.

Bécsben hunyt el 1919. április 17-én. Mednyánszky László sírja Budapesten, a Fiumei úti temetőben található, a művészt ülve ábrázoló szobor látható a síron, amely Somogyi József szobrászművész alkotása 1970-ből. 

Korábbi cikkünkben azt is megírtuk, hogy Mednyánszky festményei számos múzeumban megtalálhatók Budapesttől Pozsonyig, és magángyűjteményeket is gazdagítanak. Életműve  a Kárpát-medence kulturális örökségének szerves része.

Nyitókép: Mednyánszky László emléktáblája a VIII. kerületi Práter utca 9. számú ház falán (Fotó: Józsefváros Facebook-oldala)