Elkészült az augusztusi budapesti atlétikai világbajnokság versenypályája, amelyet április 26-án mutattak be a sajtó képviselőinek – olvashatjuk az MTI hírében.

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, a vb-ért felelős kormánybiztos kiemelte: a helyszínen közel 400 ezren, a tévéközvetítéseken keresztül pedig nagyságrendileg egymilliárdan követik majd a budapesti atlétikai világbajnokság történéseit. Kitért arra is, hogy a létesítmény 35 ezres lelátójának egy részét  Magyarország történetének legnagyobb sporteseménye után visszabontják, és ezt követően az ideiglenes nézőtér helyén Európa egyik legszebb futóköre szolgálja majd a sportot szerető embereket, a központban pedig a hivatásos sportolók végzik az edzéseiket. Az államtitkár beszélt arról is, hogy a vb-t követően a stadion mellett az egészségesebb életmód kiszolgálása érdekében egy 10,5 hektáros sportparkot alakítanak ki.

A Nemzeti Atlétikai Központot idén júniusban adják át (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Gyulai Márton, az eseményt szervező cég, a Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgató-helyettese és Árvai Péter, a kivitelező konzorcium projektvezetője a bejáráson elmondta, a Mondo-borítású, világszínvonalú, kilencsávos pálya rendkívül gyors és Magyarországon egyedülálló. A Nemzeti Atlétikai Központban kialakított pályafelület aszimmetrikus, ennek köszönhetően a nézők mind a futó-, mind az ugrószámoknál közelebbről követhetik majd a versenyeket.

Az eredményhirdetéseket a korábbi gyakorlattal ellentétben nem a versenyszámok között a stadionban, hanem azon kívül, az úgynevezett Medalplazában, az esti programok előtt fogják megtartani, így a létesítménybe érkező nézők testközelből is találkozhatnak majd a világ legjobb atlétáival.

A budapesti atlétikai világbajnokság versenypályája (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A versenypálya elkészülte mellett elkezdődött a stadion épületének műszaki átadás-átvétele is, a belső kialakítás egyedi és sajátos lesz. A média számára 500 fős sajtópáholyt, egy 110 fős sajtótájékoztató termet és egy 400 fős sajtóközpontot alakítottak ki. Van az épületben egy fedett, hatsávos futópálya, az aréna épületének kivitelezésével párhuzamosan mindeközben pedig elkészült egy 168 méter hosszú, egypilonos gyalogoshíd – más néven Robinson-híd –, ez biztosít összeköttetést a Csepel területén elhelyezkedő edzőpályával.

Németh Balázs, a Budapest 2023 Zrt. vezérigazgatója az MTI-t arról tájékoztatta, hogy nemcsak itthonról, hanem külföldről is hatalmas az érdeklődés a vb iránt, amely idén a legnagyobb sportesemény lesz a világon; 203 országból már 2500 atléta nevezett az augusztus 19-től 27-ig sorra kerülő világbajnokságra.

A vezérigazgató elmondta még, hogy a létesítményt június közepén családi nap keretében adják át, az első verseny pedig július 7–9-én a magyar bajnokság lesz.

Forrás: MTI

Nyitókép: Elkészült a budapesti atlétikai világbajnokság versenypályája​ (Fotó: MTI/Kovács Tamás)