Ferenc pápa 2023. április 28-án 10 órakor érkezett meg a Liszt Ferenc repülőtérre, ezt követően a budavári Szent György téren, a Sándor-palota előtt állami és egyházi vezetők fogadták ünnepélyesen a katolikus egyházfőt. Elsőként Novák Katalin köztársasági elnök köszöntötte, jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László házelnök, Erdő Péter bíboros, esztergomi érsek, valamint miniszterek, közjogi és egyházi méltóságok.

Ferenc pápa ünnepélyes fogadtatása a Sándor-palota déli főhomlokzata előtt 2023. április 28-án (Fotó: Vatican News)

Ezt követően Ferenc pápa, aki a világ legkisebb területű államának, Vatikánnak az államfője is, a Sándor-palotában négyszemközti megbeszélést folytatott Novák Katalin köztársasági elnökkel, majd Orbán Viktor miniszterelnökkel és családjával találkozott.

Ferenc pápa a Sándor-palotában Novák Katalin köztársasági elnökkel. Az épület 2002-ben lett a Köztársasági Elnöki Hivatalé (Fotó: Vatican News)

A szomszédos Karmelita kolostor épülete volt a pápalátogatás következő helyszíne, ahol Ferenc pápa az állami hatóságok, a társadalmi élet és a diplomáciai testület képviselőivel találkozott.

A Karmelita kolostor (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

Ferenc pápa szintén április 28-án látogatott el az Ybl Miklós tervezte Szent István-bazilikába, ahol püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel és lelkipásztori munkatársakkal találkozott.

A Szent István-bazilika előtt sokan várták Ferenc pápát (Fotó: Vatican News)

Ferenc pápa a Szent István-bazilikában 2023. április 28-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

E program végén Ferenc pápa a Szent István-bazilika lépcsőjéről köszöntötte a téren megjelent híveket. Megható pillanat volt, amit az élő televíziós közvetítésben sokan láthattak, hogy Ferenc pápa váratlanul felállt kerekesszékéből, és botjára támaszkodva saját lábán sétált le a bazilika lépcsőjén, hogy testközelből köszönthesse azokat, akik az ő tiszteletére lepték el a Szent István teret.

A Szent István-bazilika lépcsőjén 2023. április 28-án (Fotó: Vatican News)

Ferenc pápa szállása a XII. kerületben, a Gyimes utca és a Stromfeld Aurél utca találkozásánál lévő Szentszék Apostoli Nunciatúrán volt, amely Vatikán magyarországi nagykövetsége, és hivatalosan a Gyimes utca 1–3. számot viseli. Az itt lévő egykori villát 1991-ben vásárolta meg a Vatikán, amikor II. János Pál pápa látogatott Magyarországra.

A nunciatúra épülete a Gyimes utca és a Stromfeld Aurél utca sarkán (Fotó: Google maps)

Ferenc pápa április 29-én reggel látássérült gyermekekkel találkozott a Boldog Batthyány-Strattmann László Otthonban. Ez az intézmény is a XII. kerületben található, a Mátyás király út 29. szám alatt.

Ferenc pápa a Boldog Batthyány-Strattmann László Otthonban április 29-én (Fotó: Vatican News)

Az intézményt Fehér Anna nővér alapította, a Batthyány téren kezdte meg működését egy alagsori lakásban, majd az 1990-es évek elején költözött be az akkor használaton kívüli Mátyás király úti ingatlanba. Az otthon a szegények orvosa, Batthyány-Strattmann László nevét vette fel, akit 2003-ban avatott boldoggá II. János Pál Rómában.

A XII. kerület, Mátyás király út 29. szám alatt az 1990-es évektől működik az intézmény, amelyben sérült gyermekekkel foglalkoznak

Az épületet folyamatosan bővítették. Ma az otthonban sajátos nevelési igényű, látássérült, illetve mozgássérült gyermekekkel foglalkoznak, óvoda, iskola, valamint gyermekotthon és szociális intézmény is működik a falak között.

A Boldog Batthyány-Strattmann László Otthont az elmúlt évtizedekben többször bővítették (Fotó: koszisz.hu)

Ferenc pápa következő programja a Rózsák terén volt, ahol az Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban szegényekkel és menekültekkel találkozott. Nem tudni, véletlen volt-e, hogy éppen ide szervezték a programot, hiszen ezt a teret 1878-tól Szegényház térnek hívták, és csak 1932-től nevezik Rózsák terének (Szent Erzsébet rózsáiról).

Ferenc pápa az Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban a Rózsák terén (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Ferenc pápa az Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban 2023. április 29-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Ezt a templomot az Országház építésze, Stendl Imre tervezte, neogótikus stílusban épült fel 1895 és 1901 között, jelenleg 2560 főt képes befogadni.

Az Árpád-házi Szent Erzsébet-templom a Rózsák terén (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Szintén a Rózsák terén található az Istenszülő oltalma templom, amely a fővárosi görögkatolikus közösségé. Itt Ferenc pápa együtt imádkozott a görögkatolikus hívekkel.

Ferenc pápa a Rózsák terén a görögkatolikus közösség tagjaival együtt imádkozott 2023. április 29-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Érdekes e templomnak is a története, hiszen eredetileg a római katolikusok számára épült 1881-ben, szintén egy neves építész, Czigler Győző tervei szerint. Ám hamarosan szűknek bizonyult, így nem sokkal később felépült a Szegényház tér közepén az előbb említett, Steindl Imre tervezte neogótikus Szet Erzsébet-templom, ezt az épületet pedig 1905-ben a görögkatolikus egyház kapta meg.

A Rózsák tere 10. szám alatti görögkatolikus templom (Fotó: Baranyai Béla/Magyar Kurír)

Ugyanezen a napon a Papp László Budapest Sportarénában fiatalokkal találkozott Ferenc pápa. A 11 ezer fiatal az ország különböző településeiről, valamint a határon túlról érkezett, és rendkívüli hatással volt rájuk Ferenc pápa, valamint az általa megfogalmazott gondolatok és üzenetek: a sportarénában valóságos fesztiválhangulat alakult ki. 

Ferenc pápa a Papp László Budapest Sportarénában 2023. április 29-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A Papp László Budapest Sportaréna (Fotó: MTI/Róka László)

Ferenc pápa magyarországi látogatásának legfontosabb programja az április 30-ai, Kossuth téri szentmise volt, amely délelőtt fél 10-kor kezdődött.  A tér nagyon hamar megtelt, így nem tudott mindenki bejutni, sokan a környező utcákból kivetítőkön követték az eseményt.

Ferenc pápa a szentmiséjére érkezik pápamobilján a Parlament előtti Kossuth térre 2023. április 30-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Résztvevők Ferenc pápa szentmiséjén a Parlament előtti Kossuth téren (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Résztvevők Ferenc pápa szentmiséjén a Parlament előtti Kossuth téren (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Ferenc pápa elutazása előtt, április 30-án délután még a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karára is ellátogatott, itt az egyetemi és a kulturális élet képviselőivel találkozott.

Ferenc pápa a Pázmány Péter Katolikus Egyetem információs technológiai és bionikai karán (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Kar a VIII. kerület Práter utca 50/a szám alatt (Fotó: Wikipédia)

Ferenc pápa 2023. április 30-án, 17.30-kor utazott el Magyarországról. A hivatalos búcsúztatására a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren került sor. Az eseményen jelen volt Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke; Michael Wallace Banach, Magyarország apostoli nunciusa; Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek; Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke; Kocsis Fülöp hajdúdorogi görögkatolikus érsek-metropolita; Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes és Tóth Tamás, az MKPK titkára, Ferenc pápa apostoli útjának koordinátora.

Nyitókép: Résztvevők Ferenc pápa szentmiséjén a Parlament előtti Kossuth téren (Fotó: MTI/Illyés Tibor)