Május 9-én volt az Embermentők parkjának névadó ünnepsége az Újpesti rakparton – olvasható a Budapesti Zsidó Hitközség honlapján. A park átnevezését az Élet Menete Alapítvány kezdeményezte, a Fővárosi Közgyűlés pedig elfogadta a XIII. kerület képviselő-testületének előterjesztését, így a Pozsonyi úti Hálaadás református templom melletti közterület hivatalosan is az Embermentők parkja nevet viseli.

Az Embermentők parkja a Pozsonyi úti Hálaadás református templom mellett található (Fotó: budapest13.hu)

Az újlipótvárosi parkban 2020. július 1-jén állítottak emlékművet – Kelemen Zénó szobrászművész alkotását – az embermentők tiszteletére, ezért lett most hivatalosan is Embermentők parkja a közterület neve.

A ünnepélyes avatáson jelen volt többek között dr. Tóth József, a XIII. kerület polgármestere, Mester Tamás, a BZSH elnöke, Professzor Karsai László történész, Berkesi Gábor református lelkész, dr. Verő Tamás főrabbi, valamint Gordon Gábor, a magyarországi Élet Menete Alapítvány igazgatója.

Az ünnepélyes avatás résztvevői (Fotó: budapest13.hu)

Az avatás alkalmával Gordon Gábor köszöntötte a megjelenteket, köztük a Világ Igaza Jad Vasem-díjjal elismert embermentőket, valamint a holokauszt-túlélőket, majd Tóth József polgármester és Karsai László mondta el gondolatait. Végül a két egyház részéről Berkesi Gábor lelkész és dr. Verő Tamás főrabbi adott tanítást, majd közösen leleplezték a park nevét jelző táblát.

Forrás: Budapesti Zsidó Hitközség, budapest13.hu

Nyitókép: Felavatták az Embermentők parkját a XIII. kerületben (Fotó: budapest13.hu)