Május 12-én és 13-án Budapesten először látogatható a Petőfi Irodalmi Múzeum Petőfi-emlékévre kialakított mozgó múzeumbusza. A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) szervezésében az Emlékhelyek napja keretében a Fiumei úti sírkertben most pénteken és szombaton 10 és 18 óra között bárki megtekintheti a kiállítást – olvasható a NÖRI lapunkhoz is eljuttatott sajtóközleményében.

A Petőfi Sándor-emlékév végéig több mint 200 helyszínt látogat meg az utazó kiállítás (Fotó: Nemzeti Örökség Intézete)

A Petőfi Irodalmi Múzeum 2022-ben alakította ki Petőfi életműve alapján a mozgó tárlatot, amely a dinamizmusáról ismert alkotó költő és szerkesztő karakterét és életművének kiemelkedő darabjait mutatja be. Nem elsősorban az életrajz, sokkal inkább az alkotói attitűdöt meghatározó döntések, helyzetek, kontextus mentén ismerik meg a látogatók Petőfi Sándort a mozgó múzeumbusz látogatói. A tárlat a PIM múzeumpedagógusai segítségével tekinthető meg. A Petőfi Sándor-emlékév végéig több mint 200 helyszínt látogat meg az utazó kiállítás.

A Fiumei Úti Sírkert Nemzeti Emlékhely az ott nyugvóknak köszönhetően ezer szállal kötődik a költőhöz. Itt nyugszanak Petőfi Sándor szülei, ide temették át eredeti sírhelyeikről a költő feleségét, az 1868-ban elhunyt Szendrey Júliát, egyetlen gyermeküket, az 1870-ben meghalt Petőfi Zoltánt, valamint a költő öccsét, Istvánt is. De számos kortársa is itt talált végső nyughelyet, így Arany János, Jókai Mór, Orlai Petrics Soma síremléke is meglátogatható, de itt nyugszik Gyulai Pál író, irodalomtörténész, kritikus, aki sokat tett Petőfi Sándor költészetének elismertetéséért.

A múzeumbusz kiállítása az alkotó költő és szerkesztő karakterét és életművének kiemelkedő darabjait mutatja be (Fotó: Nemzeti Örökség Intézete)

Nem messze a Petőfi család sírhelyétől nyugszik Barabás Miklós, az első magyar festőművész, akinek a nevéhez fűződik Petőfi Sándor első közismert ábrázolása. Itt található Emich Gusztáv síremléke, aki kiadóként a magyar nyelvű irodalmat támogatta. Petőfi életművéből először A helység kalapácsát jelentette meg, később pedig valamennyi Petőfi-költemény örökös kiadási jogát megvásárolta. 

A Nemzeti Örökség Intézete az Emlékhelyek Napján nem csupán a Petőfi-busz meghívásával csatlakozik a költő születésének 200. évfordulójához. Május 13-án 16 órától Petőfi és kortársai címmel tematikus sétát tartanak a Fiumei Úti Sírkert Nemzeti Emlékhelyen.

Forrás: Nemzeti Örökség Intézete

Nyitókép: Budapestre érkezik a Petőfi Irodalmi Múzeum utazó kiállítása (Fotó: Nemzeti Örökség Intézete)