Újlipótvárosban, a Thurzó utca – Visegrádi utca – Ipoly utca – Hegedűs Gyula utca által határolt területen május 23-án átadták a Thurzó parkot – olvasható a XIII. kerületi önkormányzat honlapján, a budapest13.hu-n.

Mint írják, a csaknem 5000 négyzetméteres új közpark területe egy évvel ezelőtt még murvás parkoló volt. Most a Thurzó park 80 százalékát növények borítják: 1830 négyzetméteren gyepszőnyeget terítettek le, 3000 kisebb cserjét, 109 látványos cserjét (füge, gránátalma, babérmeggy, rododendron, kivi), 256 örökzöld cserjét, 3700 évelőt és 4500 díszfüvet ültettek. A parkba 77 fát telepítettek: 19 kisebb (18-20) törzsátmérőjűt, 23 vastagabb (35-40) törzsátmérőjűt és 35 darab 4-6 méter magas parkfát. (A Thurzó park fái: juhar, gyertyán, berkenye, hársfa, tűlevelű fenyő, s vannak különlegesek is, például tulipánfa, szamócafa, japán naspolya, liliomfa.)

Zöld pihenőpark a murvás parkoló helyén (Fotó: budapest13.hu)

Közölték azt is, hogy a burkolt felületek mintegy kétharmada vízáteresztő, az öntözést automata locsolórendszer biztosítja, de megoldották az ökologikus csapadékvíz-elvezetést is. A közvilágítás energiatakarékos LED-lámpákkal valósul meg.

Dr. Tóth József polgármester az átadón hangsúlyozta: a beruházás kulcseleme volt az ökopark jellegre való törekvés, vagyis a természetközeliség, a természetes felületképzés, a klímavédelem és fenntarthatóság, valamint az okosváros-szolgáltatások kialakítása az új közparkban – írja a budapest13.hu.

Függőágyak a parkban (Fotó: budapest13.hu)

Mint fogalmaznak: „eltérő hangulatú és funkciójú, izgalmas mikrotereket” alakítottak ki függőágyakkal, padokkal, székekkel, napozóágyakkal és piknikasztalokkal. A Thurzó parkban működik ivókút, palacktöltő és madáritató csobogó is. Párásító sziklák és csobogó segítik a hűsölést a nagy melegben. A gyermekeket alagútfatörzs, rajzfal, csocsóasztal és faszerkezetű óriáshinta is várja. A kerékpárosok számára 13 kerékpártámaszt és szervizpontot szereltünk fel. A parki sétányok és az illemhelyek akadálymentesek, pelenkázó is van.

A biztonságra 6 térfigyelő kamera ügyel: működtetésükben mesterséges intelligencia is segíti a kerületi Közterület-felügyelet munkáját.  A Thurzó park kiépítésére 707 millió forintot fordított az Önkormányzat.

A kerítéssel körbevett park 6 bejáraton át közelíthető meg, reggel 8-tól este 10 óráig tart nyitva.

Forrás: budapest13.hu

Nyitókép: Átadták a Thurzó parkot Újlipótvárosban (Fotó: budapest13.hu)