„A Hadtörténeti Intézet és Múzeum Kapisztrán téri épületében megszokott kiállítása 2023. május 21-től bezárja kapuit” – olvasható az intézmény honlapján, a militaria.hu-n. A hadtörténet iránt érdeklődők itt azt is megtudhatják, hogy augusztustól Székesfehérváron, a Szent István Király Múzeum Rendház épületének földszintjén, öt teremben látogatható a Hadi múltunk kincsestára című időszakos tárlat.  

Tájékoztatnak arról is, hogy a Hadtörténeti Intézet és Múzeum új, nagyszabású kiállítása 2024-ben nyílik meg Székesfehérváron, „a magyar történelem egyik legfontosabb városában és egyben kiemelkedő katonavárosában”.

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum épülete az I. kerületi Kapisztrán téren (Fotó: Google Térkép)

A közleményből kiderül, hogy a budavári épületbe a múzeum fenntartója költözik. „Ahogyan azt már korábban a Honvédelmi Minisztérium kommunikálta, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum megüresedett épülete a továbbiakban a Honvédelmi Minisztérium egyes szervezeti egységeinek ad otthont” – zárul a Hadtörténeti Múzeum tájékoztatója.

A közleményben nincs benne, de a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Facebook-oldalán az is olvasható, hogy a hadtörténeti levéltár és a könyvtár egyelőre az épületben marad.

A Kapisztrán téri telken Budavár töröktől való 1686-os visszafoglalását követően kaszárnya állt, ennek helyén épült fel 1844 és 1847 között egy új laktanya, amely még jóval kisebb volt a jelenleginél, de már az 1848-as forradalom és szabadságharc idején is állt, és tömbjét ma is láthatjuk. Többször bővítették, mire elnyerte mai formáját. Az 1918-ban létrehozott Hadtörténeti Múzeum még a pesti oldalon kezdte meg működését a hadi emlékek gyűjtésével, a Kapisztrán téri laktanyaépületbe 1929-ben költözött be, és 94 évet töltött az egykori katonai létesítményben.

Forrás: militaria.hu

Nyitókép: A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum épülete a Várban (Fotó: militaria.hu)