Elkészült a II. kerületben a Kapás utca 22. szám alatt található rendelő felújításának első üteme. Korszerű várótér, új lift, virágos közterület, akadálymentesített bejárat és mosdó, gépészeti felújítás, új ultrahangkészülékek, új, kiváló minőségű röntgen – olvasható az MTI önkormányzati sajtószolgálatához eljuttatott közleményében.

A Kapás utcai rendelőintézet Medgyaszay István építész tervei alapján készült el 1937-ben, az épületet 1938-ban adták át, építése 380.000 pengőbe került. Az épületen belül új orvosi rendelők és technológiák kaptak helyet: ilyen volt a tüdőgyógyászat, valamint az akkor modernek számító röntgen és laboratórium. A rendelő felszerelése közel 400.000 pengőbe került – idézi fel a közlemény az indulás éveit.

Mint írják: a mostani felújítás első üteme 2022 szeptemberében kezdődött. A munkálatok során a földszintet újították fel, alaprajzi átalakítással korszerű váróteret alakítottak ki, új beteghívó rendszer beépítésével.

Tágas, világos, rendezett várótermek fogadják a betegeket (Fotó: II. kerület Facebook-oldala)

A közleményben úgy fogalmaznak, hogy a korábbi fából készült, elavult homlokzati nyílászárókat lecserélték korszerű, hőszigetelt üvegezéssel ellátott PVC-ablakokra. Teljes gépészeti felújítást végeztek, felújították a közlekedési útvonalakat, valamint átépítették a röntgen vizsgálóhelyiségét. Az akadálymentes közlekedés biztosítása érdekében új liftet építettek be, illetve akadálymentesített bejáratot alakítottak ki. 

A radiológiai részlegen korszerű, fejlett technológiájú digitális röntgenberendezéssel, új ultrahangkészülékkel, valamint digitális fogászati panorámaröntgen-berendezéssel bővült a képalkotó diagnosztikai eszközpark.

Felújított folyosó a Kapás utcai rendelőben (Fotó: II. kerület Facebook-oldala)

Mint írják: a  Kapás utcai rendelő korszerűsítésére (I. ütem), valamint a korszerű orvosdiagnosztikai eszközök beszerzésre Magyarország Kormánya, az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Egészséges Budapest Program keretein belül 401 millió és 150 millió, összesen 551 millió Ft összegű vissza nem térítendő támogatásban részesítette az önkormányzatot. A beruházások megvalósításához 208 millió és 85 millió, összesen 293 millió forint önerőt biztosított a II. kerület önkormányzata.

Megszépült az utcafront is: a növények és padok mellett a mozgásukban korlátozott páciensek épületbe való bejutását akadálymentesített feljáró segíti (Fotó: II. kerület Facebook-oldala)

A felújítás során megőrizték dr. Lengyel Árpád emléktábláját a Kapás utcai rendelő bejáratánál. „Lengyel Árpád a Titanic utasait mentő Carpathia hajóorvosa volt, aki 26 éves korára több száz ember életét mentette meg, és vívta ki bátorságával a világ tiszteletét, itt dolgozott a Kapás utcai rendelőintézetben a fül-orr-gégészet osztályvezető főorvosaként” – olvasható a közleményben.

Forrás: Az MTI önkormányzati sajtószolgálatához eljuttatott közlemény

Nyitókép: Elkészült a II. kerületi Kapás utcai rendelőintézet földszintjének felújítása (Fotó: II. kerület Facebook-oldala)