Sztehlo Gáborra, a gyermekmentő lelkészre emlékeztek – olvasható Újbuda Facebook-oldalán.

Az evangélikus lelkész tiszteletére állított emléktábla ünnepélyes avatása május 30-án volt a szülőházánál, a XI. kerület, Orlay utca 10. szám alatt.

Sztehlo Gábor (1909–1974) emléktáblája (Fotó: Újbuda Facebook-oldala)

A bejegyzésből kiderül, hogy az ünnepségen elsőként László Imre polgármester köszöntötte a résztvevőket. Beszédében elmondta: „Sztehlo Gábor a mai napig köztünk jár, jelen van. Habár szabad szemmel nem látható, de az általa felmutatott jóság, emberség, isteni és emberi szeretet sarokról sarokra itt vannak városunkban. Sztehlo láthatatlan lábnyomokat hagyott a város utcáin, mely lábnyomokba nekünk bele is kell lépnünk. Mert az ember nem tehet mást, minthogy szeret. Nem tehet mást, minthogy bízik, és hisz a Jóban, a másik ember jóságában. A jövőben.”

Az ünnepélyes avatás május 30-án (Fotó: Fabiny Tamás Facebook-oldala)

Fabiny Tamás püspök beszédében hangsúlyozta, pünkösd idején Svájcban szintén emléktáblát avattak Sztehlo Gábor emlékére, aki egész életében „jó pásztorként” védte az árva, rászoruló, fogyatékkal élő gyermekeket.

Az ünnepség a Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium tanulóinak zenés előadásával folytatódott. Az előadást Merényi Zsuzsanna, a Sztehlo Gábor Gyermek- és Ifjúságsegítő Alapítvány kuratóriumi elnökének köszöntése követte, és Előd Nóra, Sztehlo Gábor által a második világháború idején mentett Sztehlo-gyermek beszéde zárta. 

Forrás: Újbuda Facebook-oldala

Nyitókép: Sztehlo Gábor szülőháza, a Gellért-hegy oldalában álló Orlay utca 10. (Fotó: Google maps)