Főpróba a Lánchídon – Már augusztusban átkelhetnek rajta a gyalogosok

2023. június 16. 10:30

A Lánchíd felújítása nyáron befejeződik, elkezdődött a műszaki átvételi eljárás. Gyalog várhatóan már augusztusban át lehet kelni a Lánchíd két oldalán végigfutó járdákon. Az új rekonstruált, valamint a régi restaurált kandeláberekből álló közvilágítás megújult, a díszvilágítást energiatakarékos rendszer váltotta fel.

Június 15-én, csütörtök éjszaka fénybe borult a Lánchíd, elvégezték a díszvilágítás üzempróbáját. Mindeközben másfél hónappal az eredeti szerződésben vállalt időpont (augusztus 3.) előtt elkezdődött a műszaki átadás-átvételi eljárás. Tehát gyalog várhatóan már augusztusban át lehet kelni a Lánchíd két oldalán végigfutó járdákon – olvasható a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) honlapján.

Azt írják, a világítási hálózat és az újonnan felszerelt világítótestek működésének tesztelése már az elmúlt napokban elkezdődött, ezért hosszabb-rövidebb időszakokra éjjel és nappal is díszvilágításban volt látható a Lánchíd, illetve egyes részei. A június 15-i éjszakai főpróbán teljes hosszában felragyogott a híd sziluettjét követő „gyöngysor” is.

A füzérvilágítást biztosító 1180 lámpatest helyére korszerű LED-technológiás égősor került (Fotó: BKK)

Közlik azt is, hogy nemcsak az új rekonstruált, valamint a régi restaurált kandeláberekből álló közvilágítás újult meg, hanem a díszvilágítást is energiatakarékos rendszer váltotta. A füzérvilágítást biztosító 1180 lámpatest helyére korszerű LED-technológiás égősor került a Lánchíd felújításakor. Az új, automata díszvilágítás színképe dinamikusan változtatható: a füzér az év túlnyomó részében egyszínű, melegfehér fényben látható majd, de a rendszer alkalmas arra is, hogy ünnepeken, jeles napokon színesbe öltöztesse a hidat.

A füzérvilágítás mellett több száz fényvetőt is felszereltek a kivitelező szakemberei: a kapuzatok korábbi világítását a pilonerkélyek, a külső oldalak és a boltívek megvilágításával egészítették ki. Lámpatestek működnek majd a mederpilléreken az öntöttvas konzolok között, illetve a parti pilléreken, a hídszerkezet alján is. A felújítás befejezését követően az oszlopokon és a híd mellvédjén elhelyezett lámpatestek lehetővé teszik, hogy a hídfőket őrző oroszlánszobrok sötétben is jól látszódjanak.

A június 15-i éjszakai főpróbán teljes hosszában felragyogott a híd sziluettjét követő „gyöngysor” (Fotó: BKK)

Ha a hivatalos eljárások a szokásos idő alatt eredményesen lezárulnak, és ezzel párhuzamosan a még hátralévő kisebb munkák és javítások is befejeződnek, a gyalogosok már augusztusban átkelhetnek a Lánchíd két oldalán végigfutó járdákon. Addig a híd továbbra is munkaterület, a BKK buszaival a Clark Ádám tér és a Széchenyi István tér között – mindkét irányban – díjmentes az utazás.

Forrás: Budapesti Közlekedési Központ 

Nyitókép: Éjszakai fénybe borult a Lánchíd (Fotó: BKK)

Összesen 9 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Ez a fehér fény nagyon csúnyán néz ki éjjel. Ha jól értem, állítható a led színe, én egy kicsit melegebb színre állítanám.

Válaszok:
Sándor | 2023. augusztus 15. 02:23

Úgy tűnik, sokkal gyengébbek a LED lámpák, mint a régi izzólámpák voltak. Képeken nehezen jön ki, majd megnézem élőben.


A budapesti hidak autó áteresztő képessége, már most is nagyon szűk. Nem véletlenül terveznek újabb hidakat, (Galvani, Budafok, Újpest). Ezért az autók kitiltása a Lánchídról, csak tovább fokozza a dugókat és a levegőszennyezést. Az főpolgármester úr ismét bizonyítja "alkalmasságát"

Válaszok:
persona | 2023. június 21. 11:12

A lakossag 4/5-e egyetert vele. Azert ezt nem lehet figyelmen kivul hagyni, ha mar egyszer megkerdeztek a velemenyuket.
A 173 eves Lanchid kapacitasa minimalis a tobbi hidehoz kepest. Amennyiben suriteni akarjak a buszokat valoban szukseges az autok kitiltasa. Ez egyben jelentheti az atmenoforgalom belvarosbol valo kiterelesenek elso lepeset.
Ha ezaltal a szomszedos hidakra nagyobb nyomas nehezedik majd az talan elorelepest jelenthet az uj hidak epitese ugyeben, mert a valasztasok ota nagyon nagy a csend korulottuk, pedig sokkal fontosabbak annal, minthogy kampanytema legyen beloluk amit negy evente vesznek elo.

Válaszok:
Sándor | 2023. június 26. 03:03

A Lakógyűlés kitöltésére 1,4 millió, 14 év fölötti, budapesti lakcímmel rendelkező lakos volt jogosult, ebből mindössze a szavazásra jogosultak 9 százaléka adta le a szavazatát, azaz 136 435 fő. Ez semmiképpen sem mondható a lakosság 4/5-nek, pedig még a 18 év alatti gyerekeket is bevetették.

Válaszok:
persona | 2023. június 21. 22:39

A leadott szavazatok 4/5-erol beszeltem.
Mindenki elott ott volt a lehetoseg, hogy szavazzon. Aki nem elt vele az vagy egyetert vagy nem erdekli a hid sorsa. Ilyen formaban Karacsony jogosan erezheti magat felhatalmazva, hogy eldontse a kerdest, nem mintha szukseges lett volna kikernie ehhez a lakossag velemenyet. Szerintem folosleges penzkidobas volt es rossz precedenst teremthet. A vezetoket azert valasztjuk sok penzert negy evente, hogy a nevunkben dontsenek mindnyajunkat erinto kerdesekben. Azt gondolom, hogy jo dontes szuletett. A belvaros forgalomcsokkenteset valahol el kell kezdeni es mar igy is nagyon el vagyunk vele maradva. A masik ket kozponti hid kapacitascsokkenteset is ideje lenne elokesziteni, de ahhoz mar elozetes beruhazasokra is szukseg van, amikhez meg sajnos hozza sem kezdtek, pedig a valasztasok elott sokat lehetett roluk olvasni...


Mondd kérlek hová akarsz hidakat építeni? Egyáltalán ismered a város szerkezetét? Még a Rákóczi híd sem igazán illik be, mert a budai oldalon nincsen jól fel- és levezetve a forgalom. A Megyeri híd ebből a szempontból tragédia, nagyon kiesik a városból. Ez nem úgy megy, hogy építek egy hidat, és akkor ott van egy híd..

Válaszok:
persona | 2023. június 26. 13:14

A varos szerkezetet meglehetosen jol ismerem, igy aztan nem ertem hogy a Rakoczi hid hova "nem illik be" de a masodik legnagyobb forgalmat bonyolitja az Arpad hid utan.
A Megyeri hid sem "tragedia". A varost elkerulo korgyuru eszaki hidja oriasi forgalommal, ha befejeznek az M0-t meg forgalmasabb lenne.
Egyebkent pedig regota koztudott, hogy hova terveznek uj hidakat. Utana lehet nezni.


Ízlés kérdése. Nekem tetszik.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó