Június 15-én, csütörtök éjszaka fénybe borult a Lánchíd, elvégezték a díszvilágítás üzempróbáját. Mindeközben másfél hónappal az eredeti szerződésben vállalt időpont (augusztus 3.) előtt elkezdődött a műszaki átadás-átvételi eljárás. Tehát gyalog várhatóan már augusztusban át lehet kelni a Lánchíd két oldalán végigfutó járdákon – olvasható a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) honlapján.

Azt írják, a világítási hálózat és az újonnan felszerelt világítótestek működésének tesztelése már az elmúlt napokban elkezdődött, ezért hosszabb-rövidebb időszakokra éjjel és nappal is díszvilágításban volt látható a Lánchíd, illetve egyes részei. A június 15-i éjszakai főpróbán teljes hosszában felragyogott a híd sziluettjét követő „gyöngysor” is.

A füzérvilágítást biztosító 1180 lámpatest helyére korszerű LED-technológiás égősor került (Fotó: BKK)

Közlik azt is, hogy nemcsak az új rekonstruált, valamint a régi restaurált kandeláberekből álló közvilágítás újult meg, hanem a díszvilágítást is energiatakarékos rendszer váltotta. A füzérvilágítást biztosító 1180 lámpatest helyére korszerű LED-technológiás égősor került a Lánchíd felújításakor. Az új, automata díszvilágítás színképe dinamikusan változtatható: a füzér az év túlnyomó részében egyszínű, melegfehér fényben látható majd, de a rendszer alkalmas arra is, hogy ünnepeken, jeles napokon színesbe öltöztesse a hidat.

A füzérvilágítás mellett több száz fényvetőt is felszereltek a kivitelező szakemberei: a kapuzatok korábbi világítását a pilonerkélyek, a külső oldalak és a boltívek megvilágításával egészítették ki. Lámpatestek működnek majd a mederpilléreken az öntöttvas konzolok között, illetve a parti pilléreken, a hídszerkezet alján is. A felújítás befejezését követően az oszlopokon és a híd mellvédjén elhelyezett lámpatestek lehetővé teszik, hogy a hídfőket őrző oroszlánszobrok sötétben is jól látszódjanak.

A június 15-i éjszakai főpróbán teljes hosszában felragyogott a híd sziluettjét követő „gyöngysor” (Fotó: BKK)

Ha a hivatalos eljárások a szokásos idő alatt eredményesen lezárulnak, és ezzel párhuzamosan a még hátralévő kisebb munkák és javítások is befejeződnek, a gyalogosok már augusztusban átkelhetnek a Lánchíd két oldalán végigfutó járdákon. Addig a híd továbbra is munkaterület, a BKK buszaival a Clark Ádám tér és a Széchenyi István tér között – mindkét irányban – díjmentes az utazás.

Forrás: Budapesti Közlekedési Központ 

Nyitókép: Éjszakai fénybe borult a Lánchíd (Fotó: BKK)