A Böszörményi utat és környékét ismerhetjük meg azon a helytörténeti sétán, amelyet most alakítottak ki a XII. kerület főutcáján – derül ki a hegyvidek.hu írásából.

A séta útvonala a Királyhágó tértől az Apor Vilmos térig tart, és aki végigjárja, a környék épületeiről, a nevezetes üzletekről, a vendéglátóhelyekről, az itt álló házakhoz kötődő neves emberekről tudhat meg érdekes információkat. Ehhez azonban egy okostelefonra is szükség van. A séta tizenegy megállójában ugyanis oszlopokra helyezett QR-kódok beolvasásával ismerhetjük meg az adott helyszínre vonatkozó információkat. A szöveges leírások mellett fényképeket, filmrészleteket is megtekinthetünk.

QR-kódok beolvasásával, egy okostelefon segítségével ismerhetjük meg az adott helyszínre vonatkozó információkat (Fotó: hegyvidek.hu)

Ha nincs okoseszközünk, a Királyhágó téren és a Városháza téren elhelyezett digitális kijelzőkön is megtekinthetjük az összes kapcsolódó képi és szöveges dokumentumot – írja a hegyvidek.hu

Két helyen digitális kijelzőkön is megnézhetjük az összes kapcsolódó képi és szöveges dokumentumot (Fotó: hegyvidek.hu)

„A Hegyvidék főutcája címmel pályáztunk a fővárosnál, a TÉR_KÖZ program keretében arra, hogy a Böszörményi utat és közvetlen környékét megújítsuk, komfortosabbá tegyük. Ennek keretében újult meg tavaly a Hollósy-játszótér, és kezdtük el nemrég az önkormányzati tulajdonban lévő üzletek portáljainak átépítését, amiket mintaként állíthatunk majd a többi tulajdonos elé. És hogy ne csak három, hanem négy dimenzióban, tehát az időben is gondolkozzunk, létrehoztuk a digitális helytörténeti sétát, ami felidézi a Böszörményi út múltját, épületeit, az egykor itt élő érdekes emberekkel, történetekkel, sztorikkal” – ismertette a most átadott fejlesztés körülményeit a kerület polgármestere.

Pokorni Zoltán emlékeztetett rá, hogy az önkormányzat évekkel ezelőtt tablók kihelyezésével már kialakított egy helytörténeti sétát a Városmajorban, a Böszörményi úthoz kapcsolódóan viszont most egy korszerű, digitális adatbázis készült, ami folyamatosan bővíthető. Az anyag jelentős része a lakóktól kapott fotókból, filmekből, történetekből állt össze, de továbbra is várja az önkormányzat az érdekes, archív dokumentumokat a környékbeliektől. Ezeket is digitalizálni fogják a szakemberek, és kiegészítik velük az online gyűjteményt.

Pokorni Zoltán polgármester és Földváry Gergely történész az átadón (Fotó: hegyvidek.hu)

„Budapesten nincs még egy ilyen digitális helytörténeti séta” – mondta el Földváry Gergely történész, a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény vezetője, kiegészítve azzal, hogy a Királyhágó tér és az Apor Vilmos tér közötti sétaútvonal tizenegy állomásához összesen mintegy százötven érdekesség leírása kapcsolódik. Megemlítette, hogy a Böszörményi út és környékének történetéről közel egyévnyi kutatómunkával olyan sok, izgalmas anyag gyűlt össze, hogy ezekből a későbbiekben egy könyv is készülhet.

Megtudtuk, hogy a digitális helytörténeti séta nemcsak a helyszínen található QR-kódok beolvasásával, vagy a köztéri kijelzők használatával járható végig, hiszen akár az otthoni számítógépünkről is hozzáférhető az anyag a foutca.hegyvidek.hu címen. Ezen az oldalon a Hollósy Simon utcai, reformkori játszótér történelmi hátteréről is találhatunk leírást, továbbá a Böszörményi úti üzletekre, szolgáltatásokra kereshetünk rá egy térképes adatbázisban.

Forrás: hegyvidek.hu

Nyitókép: A digitális helytörténeti séta oldala (Forrás: foutca.hegyvidek.hu)