A Budavári Palotanegyed újjászületésének részeként megújult a Karakas pasa tornya, amelyben információs pont, kávézó, ajándékbolt és mosdó várja a vendégeket. A nagyközönség számára most először megnyitott épület mellett Török kertet is kialakítottak a Csikós-udvar északi végében – olvasható az MTI hírében.

A középkorban a mai Csikós-udvar környékét minden oldalról fal vette körül, ez a terület a budai Vár védelmi rendszerének része volt. Ebben a falszorosban jött létre a török időkben az Újnegyed nevű városrész, amelynek végében Karakas Mehmed budai pasa 1620 körül emeltetett tornyot – idézte fel az épület csütörtöki megnyitóján Sikota Krisztina, a Várkapitányság Nonprofit Zrt. vezérigazgató-helyettese az MTI jelentése szerint. Hozzátette: a faragott kváderkövekből emelt, tizenkét szögletű ágyútorony még a XIX. század végén is őrizte eredeti formáját.

A Karakas pasa toronyban információs pont, kávézó, ajándékbolt és mosdó várja a vendégeket (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Az MTI híréből nem derül ki, hogy a Hauszmann Alajos által tervezett, 1891–1905 között zajlott palotabővítés, támfalépítés során, illetve a Palota út építése miatt 1898-ban elbontották Karakas pasa tornyát (amelyről Zolnay László régész azt állította, hogy a neve ellenére nem a török megszállás alatt épült, hanem jóval korábban, Zsigmond uralkodása alatt, a középkori erődrendszer része volt). A második világháborút követő felújításkor a hauszmanni királyi palota helyreállítása helyett a középkori épületmaradványok feltárását tekintették értéknek, ekkor újra megépítették a tornyot. 

Erre Sikota Krisztina is utalt a helyszínen, a megnyitó alkalmából tartott mai sajtótájékoztatón, amikor azt mondta: A második világháborút követően a torony ellentétes utat járt be, mint a Csikós-udvar többi épülete, hiszen a Főőrséget, a Stöckl-lépcsőt és a Lovardát a kommunizmusban ideológiai okokból elbontották, és a helyükön használaton kívüli, kavicsos rézsűt alakítottak ki.

A torony és a Lovarda közötti területen szökőkút, fügefák, birsek, rózsák találhatók (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A vezérigazgató-helyettes elmondása szerint a torony új külsőt kapott, és belső terei is megújultak. A benne működő kávézó és mosdó lehetőséget nyújt a megpihenésre, és itt nyílt meg a Budavári Palotanegyed hetedik információs pontja is, ahol jegyet is lehet váltani a látnivalókba, az aktuális programokra.

A torony mellett egy kertet is kialakítottak, amelybe Sikota Krisztina szavai szerint „öt színben pompázó rózsabokrokat, fügefákat, vadszőlőt, törpeorgonát és birsalmafát ültettek, ezek mellett mór stílusú díszszökőkút teremt itt keleti hangulatot” – közölte.

Karakas pasa tornya a Szent György tér felől lépcsőn, a Palota út és a Csikós-udvar felől pedig lifttel is megközelíthető.

Forrás: MTI

Nyitókép: A Budavári Palotanegyed újjászületésének részeként megújult Karakas pasa tornya a megnyitója napján, előtérben az épület mellett kialakított Török kert (Fotó: MTI/Kovács Tamás)