Szeptember 16-án és 17-én rendezik meg a Kulturális Örökség Napjait, amelyet idén először az Építési és Közlekedési Minisztérium szervez. Számos helyszínen lesz lehetőség – sok esetben máskor nem is látogatható – műemlékek ingyenes megtekintésére, gazdag programkínálat keretében – olvasható az Építési és Közlekedési Minisztérium lapunkhoz is eljuttatott sajtóközleményében. 

„A program tanúsítja, hogy a nemzeti kultúra részét képző pótolthatatlan épületeket, műemlékeket és alkotásokat meg kell óvni, összhangban a Magyar építészetről szóló törvénnyel tisztelettel és szakértelemmel szükséges megközelíteni” – fogalmaznak.

A nagyközönség számára megnyílik a budavári Sándor-palota (Fotó: Bodó Péter/pestbuda.hu)

Az egész Európában megtartott rendezvénysorozat jelentősége évről évre növekszik, a résztvevő országok, az ingyenesen látogatható helyszínek és a látogatók számát tekintve is. Hazánk szinte a kezdetek óta különböző központi témák előtérbe helyezésével igyekszik a gazdag épített örökség egy-egy területére ráirányítani a figyelmet, hogy érdeklődési körtől függetlenül mindenki számára átélhető legyen, hogy milyen gazdag az építészeti örökségünk, műemlékállományunk.

Az idei év témája, a „Velünk élő örökségünk” arra hívja fel a figyelmet, hogy műemlékeink és történeti épületeink a mindennapjaink részei, meghatározzák identitásunkat, közérzetünket, és bepillantást engednek elődeink gondolkodás- és életmódjába és értékei akkor hasznosulnak, ha nem holt épületként kezeljük őket, hanem körültekintően, illő tisztelettel, de használjuk azokat. Emellett azt kívánja hangsúlyozni, hogy megőrzésük, jó karbantartásuk valamennyiünk közös érdeke, közös felelőssége.

A belvárosi Papnövelde u. 2. szám alatti Ráth-ház is látogatható lesz (Forrás: oroksegnapok.gov.hu)

A rendezvény sajtótájékoztatóján Lánszki Regő országos főépítész és építészeti államtitkár beszédében kiemelte: „Hisszük, hogy az épített környezet védelme nemzeti összetartozásunkban biztos alapot jelent, hogy önmagán túlmutatva a találkozás és önazonosság tere lehet”. Ezt szolgálja az ősszel a parlament elé kerülő Magyar építészetről szóló törvény is, amely a műemlékek vonatkozásában megteremti az egységes szemléletű, országos műemléki rendszert, amelynek keretében 2025-ig elkészül a teljes műemléki felülvizsgálat, illetve a műemlékek megóvása és hasznosítása érdekében ösztönző és támogató rendszert hív életre.

A Központi Statisztikai Hivatal épülete (Forrás: oroksegnapok.gov.hu)

 Olyan – a hétköznapokban zárt – épületeket nyitnak meg a nagyközönség számára, mint a budavári Sándor-palota, a Belügyminisztérium Széchenyi téri székháza, a Központi Statisztikai Hivatal, a Magyar Nemzeti Levéltár, illetve a mosonmagyaróvári Habsburg-kripta. Emellett ingyenesen látogatható lesz számos, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. által üzemeltetett vár és kastély.

A szervezők továbbra is várják az eseményhez csatlakozni kívánó helyszínek jelentkezését. A hétvége részletes programjáról és helyszíneiről a http://oroksegnapok.gov.hu/ weboldalon található bővebb információ.

Az idei Kulturális Örökség Napjai programsorozathoz eddig több száz helyszín csatlakozott, csa Budapesten több mint kétszáz program várja az érdeklődőket.

Nyitókép: A Belügyminisztérium épülete a Széchenyi István téren (Fotó: Dubniczky Zsolt/pestbuda.hu)

Forrás: Építési és Közlekedési Minisztérium