Befejeződött a BTM Aquincumi Múzeum Szentendrei úti látványsétányának kialakítása, valamint a múzeumi kiállítótér továbbfejlesztése, az interaktív megoldásokat tartalmazó új kiállítás létrehozása. A sétányt és az új kiállítóteret, amely az egykor Aquincumban állomásozott római hadsereg hétköznapjait mutatja be, szeptember 13-án átadták – közölte az MTI-vel Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata.

Mint az MTI-hez eljuttatott közlemény emlékeztet rá: Budapest Főváros III. Kerület, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat konzorciumvezetőként a Budapesti Történeti Múzeummal (BTM), a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.-vel (MTÜ), valamint a Várkapitányság Integrált Területfejlesztési Központ Nonprofit Zrt.-vel 2018-ban nyújtott be támogatási kérelmet a meghirdetett uniós pályázati felhívásra, Az óbuda-aquincumi római limesszakasz örökségének komplex turisztikai célú hasznosítása címmel. A pozitív elbírálás után a támogatási szerződést 2019 októberében kötötték meg.

Az aquincumi látványsétány átadása 2023. szeptember 13-án (Fotó: Aquincumi Múzeum)

A múzeum folyosója (Fotó: Aquincumi Múzeum)

A közlemény szerint a beruházás egyik fő attrakciója az új kiállítótér. A terem három szekcióból áll, amelyből az egyik az interaktív technológiát alkalmazó virtuális tárlat otthona lesz, egy teremben a római katonasághoz köthető régészeti leleteket mutatják be az érdeklődőknek, míg a harmadik pedagógiai funkciót fog betöltenii. „Tájékoztatásuk szerint a látogatóbarát fejlesztés nemcsak hozzáad a múzeum kulturális vonzerejéhez, hanem a látogatók számára lehetővé teszi azt is, hogy a történelem élővé és megtapasztalhatóvá váljon. A kiállítótér ugyanakkor turisztikai események, konferenciák, illetve iskolai programok ideális helyszíne is lehet” – fogalmaznak.

 Az új állandó kiállítás az ókori római fegyverzet, katonai ruházat és a katonaság életmódja mellett a békeidőben végzett tevékenységet is bemutatja (Fotó: Aquincumi Múzeum)

A Szentendrei úti látványsétány kivitelezési munkálatai is befejeződtek, a különleges látványelemekben gazdag sétányt teljeskörűen átadták a látogatók számára – idézi fel a közlemény. Az önkormányzat tájékoztatása szerint a kivitelezés egyik hangsúlyos eleme, hogy a rozsdás vaskerítést impozáns élményfal váltotta fel, amelyhez egy sétány tartozik.

A múzeum Szentendrei úti oldalán kialakított, új elem akár a Dunakanyarba irányuló turistaforgalom érdeklődését is felkeltheti. A látványsétánnyal nem titkolt cél egyúttal a múzeum „kifordítása” a járókelők és az autósok felé, egyfajta kedvcsinálóként a múzeumlátogatáshoz – hangsúlyozza a közlemény.

A beruházás az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap 469,05 millió forintos vissza nem térítendő támogatásával valósult meg, Budapest Főváros Önkormányzata és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata pedig további 4-4 millió forinttal járult hozzá a fejlesztéshez.

Forrás: MTI

Nyitókép: Új turisztikai fejlesztés az Aquincumi Múzeumban (Fotó: Aquincumi Múzeum)