Megkezdődtek az új evangélikus óvoda építési munkálatai a XI. kerületben, Kelenföldön, az Albert utca 26–28. szám alatt – olvasható az evangelikus.hu honlapon. Az új felekezeti óvoda mintegy háromezer négyzetméteres telken épül fel, és közel ezer négyzetméteres lesz. 

A Magyarországi Evangélikus Egyház és a kormány által 2020 márciusában kötött hosszú távú megállapodást arról, hogy a kormány – az evangélikus egyház fejlesztési igényeire válaszolva – támogatja új evangélikus egyházi óvodák építését, illetve több meglévő óvoda esetében a modernizációt és a férőhelybővítést.

Az evangélikusok e támogatás keretében  2023-ban két intézmény fejlesztési munkálatait kezdik meg; ezek egyike a kelenföldi Albert utca 26–28. szám alatti építkezés. A teljes egészében állami támogatásból készülő új épületben várhatóan 2024 őszén nyithatja meg kapuit az intézmény  Fügefa Evangélikus Óvoda néven. Az új intézmény fenntartója a Magyarországi Evangélikus Egyház lesz.

Az evangelikus.hu írása szerint a Budapest-​Kelenföldi Evangélikus Egyházközség közel tíz éve dolgozik egy kerületi evangélikus óvoda indításán, de az egyházközség tagjai mellett a környéken és a budai agglomerációban élő családok is évek óta várják az új intézményt.

„A helyi gyülekezet és a fenntartó számára is fontos, hogy a keresztyén értékrendet, az evangélikus identitást, az inkluzív – a gyermekek egyéni nevelési szükségleteit figyelembe vevő – pedagógiai szemléletet fókuszba helyező, a fenntarthatóságot és a környezettudatosságot is szem előtt tartó óvodai nevelés méltó épületet kaphasson” – írják a leendő óvodáról.

A kelenföldi Fügefa Evangélikus Óvoda épületének látványterve (Forrás: evangelikus.hu)

Az építési munkálatok 2023 szeptemberében meg is kezdődtek, a munkaterületet szeptember 11-én adták át a kivitelezőknek.

Az új felekezeti óvoda tervezője a Czirják Szabó Kft. és a Zacc Építésziroda (Szabó Árpád DLA, Vizer Balázs, Lasztóczi Péter, Bors András, Cseh András), az intézmény az építési tervek szerint fenntartható és gyermekbarát lesz. A korszerű épület és a modern kültéri játékokkal felszerelt óvodaudvar mellett több mint ezer négyzetméteres, összefüggő, rendezett zöld felületet alakítanak majd ki a területen.

Az új óvodába való felvétel nem lesz körzethez kötött, és felekezeti hovatartozástól függetlenül is fogadja majd az intézmény a gyermekeket.

Forrás: evangelikus.hu

Nyitókép: Evangélikus óvoda épül Kelenföldön, látványterv (Forrás: evangelikus.hu)