A magánkertek faállományának gyarapodásához szeretne hozzájárulni a Hegyvidéki Önkormányzat az Árnyas Hegyvidék Programmal, melynek részeként ingyenes faosztást hirdettek a XII. kerületi lakosok számára – olvasható a hegyvidek.hu oldalon. A program keretében ingatlanonként ingyenesen legfeljebb négy darab őshonos, 1,5-1,8 méter magas, szabad gyökerű erdei fasuhángot lehetett igényelni szeptember közepéig.

A városi klímát és a meleget jól viselő, őshonos fafajok közül az igénylők választhatták ki a kertjük számára méretben, stílusban legjobban megfelelő fafajt. A cikkből kiderül, hogy nagy volt az érdeklődés: az idén először meghirdetett kezdeményezés keretében 338 embertől összesen 1152 facsemetére érkezett igénylés. 

Egy ingatlanra legfeljebb négy facsemetét lehetett kérni (Fotó: hegyvidek.hu)

A XII. kerület városias jellegű részeiből is – területegységre vetítve – nagyjából ugyanannyi igénylés érkezett, mint a kertes lakóövezetekből. Érthető módon a legfelső, erdős területeken szerényebb faültetési kedv mutatkozik. A legtöbben a viszonylag kis termetű mezei juhart (Acer campestre) és a virágos kőrist (Fraxinus ornus) választották. Mindkét fajból elfogyott a 189 darabos keret.

A sövénynek is ültethető, jól metszhető közönséges gyertyánból (Carpinus betulus) 156, míg molyhos tölgyből (Quercus pubescens) 137, csertölgyből (Quercus cerris) 136 példány fogyott. A közeljövőben 98 pannon kőrissel (Fraxinus angustifolia f./var. danubialis), 95 magas kőrissel (Fraxinus excelsior) és 94 kocsánytalan tölggyel (Quercus petraea) is gazdagodik a Hegyvidék, és mind az 58 nagy termetű kocsányos tölgy (Quercus robur) is gazdára talált.

A fákat 2023. november 11-én vehetik át az igénylők a Hegyvidéki Kulturális Szalon előtti területen, a Törpe utca 2. szám előtt. 

Forrás: hegyvidek.hu

Nyitókép: Több mint ezer fát ültetnek a Hegyvidéken (Fotó: hegyvidek.hu)