Örökségünk, Budapest címmel nyílt kiállítás a fővárosi metró szerelvényein november 13-án, a korabeli fényképeket, rajzokat, dokumentumokat a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) munkatársai válogatták Pest, Buda és Óbuda 150 évvel ezelőtti egyesülésének évfordulójára.

A könyvtár szakemberei által készített várostörténeti kiállítás anyagát nem most láthatja először a közönség. A FSZEK Központi Könyvtárában 2023. május 25-én nyitották meg az Örökségünk, Budapest című vándorkiállítást, amellyel a  Budapest Gyűjtemény és más közgyűjtemények archív anyagaira építve az 1870-es évektől a XX. század elejéig tartó korszak városformáló törekvéseinek állítottak emléket – írják a FSZEK Facebook-oldalán.

A tablókat először május 25-től a FSZEK központi épületében állították ki. A várostörténeti tárlat anyagát 21 tablón mozaikszerűen, tematikus kollázsokba rendezve, rövid szövegekkel ellátva helyezték el (Fotó: pestbuda.hu)

A könyvtárban rendezett tárlathoz mintegy 300 archív fényképet, plakátot, térképet és nyomtatványt használtak fel, amelyeket mozaikszerű, tematikus kollázsokba rendeztek, rövid szövegekkel. A várostörténeti anyagot 21 tablón helyezték el.

Az elmúlt hónapokban a Kelenföldi és Békásmegyeri Könyvtárban, majd az Óbudai Gimnáziumban lehetett megtekinteni a tablókat, decemberben pedig a Kőbányai Könyvtárban állítják ki. Ezt követően, igazi vándorkiállításként, fővárosi és vidéki kulturális intézmények látogatói számára lesz elérhető.

A metrókiállításon az eredeti tablókiállítás legérdekesebb képei, kisebb témaegységekre bontva, rövidebb szövegekkel, irodalmi illusztrációk kíséretében jelennek meg (Fotó: FSZEK)

A mostani metrókiállításon az eredeti tablókiállítás legérdekesebb képei láthatók kisebb témaegységekre bontva, rövidebb szövegekkel, irodalmi illusztrációk kíséretében.

Az Örökségünk, Budapest kiállítás metróváltozata egy hónapig lesz látható a 2-es, 3-as és a 4-es metró szerelvényein, majd utána ez a kiállítás is kölcsönözhetővé, kiállíthatóvá válik a különböző oktatási, közművelődési és kulturális intézmények számára – írja a FSZEK.

Forrás: FSZEK

Nyitókép: Örökségünk, Budapest – Várostörténeti kiállítás látható a metrón (Fotó: FSZEK)