A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban – immár 201 esztendővel ezelőtt – ezen a napon tisztázta le, azaz véglegesítette a Himnusz kéziratát a felbecsülhetetlen értékű dokumentumon lévő dátum szerint. Immár 25 éve ez a nap a magyar kultúra egyik legfontosabb ünnepe, amelyről számtalan kulturális szervezet emlékezik meg méltó módon.

A rendezvények sorához a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) is csatlakozik, a Fiume Úti Nemzeti Sírkertbe invitálva az érdeklődő közönséget. A jeles ünnep, január 22-e idén hétfőre esik, emiatt a Nemzeti Örökség Intézete január 20-ára, szombatra, 10 órára hirdette meg  a nemzet nagyjainak sírjánál tervezett ingyenes sétát. 

A látogatók a program keretében ezúttal a XIX. századi magyar tudományos és kulturális élet jeles alakjainak, alkotóinak, mecénásainak sírjait kereshetik fel,  ahol a  temetői sétát vezető szakember meséli el a híres emberek sírjánál életük izgalmas részleteit. Tetteik, teljesítményük bemutatásán keresztül kaphatnak képet a résztvevők arról, hogy ezeket a neves embereket miért tarthatjuk a magyar kulturális örökség részének. 

A Fiumei Úti Nemzeti Sírkert két árkádsora (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A magyar kultúra értékei iránt érdeklődő résztvevők felkeresik majd többek között Erkel Ferenc, a Himnusz és Egressy Béni, a Szózat megzenésítőinek sírját, Kelety Gusztáv nyughelyét, aki a kiegyezés korának meghatározó művészpolitikusaként volt ismert, továbbá Trefort Ágoston művelődéspolitikus és Izsó Miklós, a nemzeti szobrászat megteremtőjének sírját. A sétához csatlakozók érdekességeket tudhatnak meg az 1837-ben megnyílt Pesti Magyar Színház színészeinek életéről.

A séta érinti a 210 évvel ezelőtt született Pulszky Ferenc síremlékét, és a résztvevők megtudhatják, hogy mennyire sorsdöntő hatású volt a német ajkú joggyakornok életében a pozsonyi találkozás Kölcsey Ferenccel. Kiderül az is, hogy a szabadságharc leverését követő emigrációból visszatérve hogyan vált Pulszky Ferenc az egész magyar múzeumügy irányítójává és fejlődésének előmozdítójává.

Egressy Béni síremléke (Fotó: Nemzeti Örökség Intézete)

„Nem volt kérdés, hogy idén is csatlakozunk az emléknaphoz, hiszen ha valahol megtalálható a magyar kultúra, az a Fiumei úti sírkert” – idézik a közleményben Móczár Gábort, a NÖRI főigazgatóját. „Számos nagy művészünk, írónk, politikusunk nyugszik ezen a nemzeti emlékhelyen, így az ide látogatók nemcsak egy sírkertet találnak, hanem kulturális örökségünk egyik legfontosabb helyszínét” – mondta. Hangsúlyozta: fontosnak tartja, hogy a Fiumei úti sírkert több legyen mint temető, ezért a korábbi évekhez hasonlóan 2024-ben is számos kulturális programot terveznek.

A sétán a részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a fiumeiutisirkert.nori.gov.hu/sirkerti-setak oldalon lehet.

Forrás: MTI, Nemzeti Örökség Intézete

Nyitókép:  Erkel Ferenc síremléke a Fiumei úti sírkertben (Fotó: Nemzeti Örökség Intézete)