Átadták a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) csaknem 3,5 milliárd forint kormányzati támogatásból megújult Hermina úti székházát február 20-án – olvasható az MTI hírében.

Áder János volt köztársasági elnök az ünnepségen azt mondta, a Sipeki-villa „igazi ékszerdoboz”. Sipeki Balás Béla „valami gyönyörűt akart adni cselekvő emberszeretetből”, mert tudta, hogy „a látássérülteknek is a legszebb, a legjobb jár” – fogalmazott. „Ideje volt, hogy ez a csoda megújuljon, hogy jobban megfeleljen hivatásának, ne csak szép és barátságos, hanem célszerűbb és élhetőbb legyen. Most alkalmasabb a feladatára, mint valaha” – jelentette ki Áder János.

A villa félköríves, acélszerkezetű télikertje (Fotó: Épkar Zrt.)

A volt államfő úgy fogalmazott: ha a látássérült ember nem jut hozzá a kellő segítséghez, „akkor nem ő világtalan, hanem mi, többiek”, akik nem vagyunk elég felelősségteljesek. Az MVGYOSZ hisz abban, hogy „együtt formáljuk élhetőbbé a világot” – idézte a szövetség jelmondatát Áder János, hozzáfűzve, ehhez arra van szükség, hogy megértőbbek, türelmesebbek legyünk, és az elemi szolidaritás jegyében felelősséget vállaljunk egymásért. „Akadály mindig van bőven, de ha van közös akarat, akkor ezek legyőzhetők, és valóban élhetővé formáljuk a közös világunkat” – jelentette ki a volt köztársasági elnök.

A villa 2017-ben, a felújítás előtt (Fotó: Halász Csilla – Ludmann Mihály – Viczián Zsófia: Lechner összes című kötet, Látóhatár Kiadó)
A műemlék épület teljes körű rekonstrukciója 2021 tavaszán kezdődött (Fotó: Épkar Zrt.)

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki főtanácsadó emlékeztetett arra, hogy a látássérült emberek érdekeit több mint száz esztendeje sikeresen képviselő MVGYOSZ és a kormány között stratégiai együttműködés áll fenn, és kiemelten támogatják a szövetséget. Folyamatos párbeszéd zajlik, és odafigyelnek speciális igényeikre, kikérik a véleményüket, és lehetőség szerint beépítik a kormányzati döntésekbe – hangsúlyozta a főtanácsadó.

Elmondta: fontos fordulat volt 2010 után annak a szemléletnek a meghonosítása, hogy „aki tud és akar, az dolgozhasson”, ennek köszönhetően a megváltozott munkaképességűek körében háromszorosára nőtt a foglalkoztatási arány. Fizikailag és infokommunikációsan is akadálymentesítették a nagy állami rendezvényeket; már hat nemzeti konzultációt akadálymentesítettek – folytatta a főtanácsadó. Megemlítette, hogy vasárnap az Élelmiszermentő Központtal húsvéti adománygyűjtés indult, a cégek felajánlásai a MVGYOSZ közvetítésével jutnak majd el a látássérült rászorulókhoz.

Kitért arra, hogy minden évben tíz százalékkal emelkedik a fogyatékosügyi érdekképviseletek költségvetési támogatása. „A veszélyek korát éljük, de a kormány a nehéz időkben is kiáll a fogyatékkal élők mellett, megvédi a juttatásaikat” – hangoztatta Nyitrai Zsolt.

A lépcsőházat is restaurálták (Fotó: Épkar Zrt.)

Nagy Sándor, az MVGYOSZ elnöke köszönetet mondott a kormánynak. Felidézte, hogy 2018-ban, a szövetség megalakulásának századik évfordulóján az ünnepség fővédnöke Áder János volt, és ő javasolta, hogy kérjenek segítséget a székház felújításához.

A villa 1908-ban, az elkészülte után egy évvel (Forrás: A Ház, 1908)

A Lechner Ödön által tervezett, műemléki védettséget élvező Sipeki-villa korhű, de a jelenlegi funkcióhoz illeszkedő felújításán túl a Városliget melletti telken egy új, többfunkciós szolgáltatóház is épült. A villaépületben vannak az irodák, onnan tartják a kapcsolatot a helyi szervezetekkel és ott található a Braille-könyvtár is, a szolgáltatóházban tankönyveket készítenek, van konferenciaterem, Braille-nyomda, ügyfélszolgálat és segédeszközbolt – részletezte Nagy Sándor.

Forrás: MTI

*

A XIV. kerületi, Hermina út 47. szám alatt álló villa Sipeki Balás Béla Zala megyei főispán megbízásából Lechner Ödön tervei alapján 1905 és 1907 között épült fel. A tulajdonosnak nem volt örököse, ezért 1944-es halálakor az ingatlant a Hermina Mezei Egyházközségre, a Vakok Szövetségére (a jelenlegi MVGYOSZ jogelődjére), illetve a Vakokat Gyámolító Országos Egyesületre hagyta, melynek világi elnöki tisztségét is betöltötte. Az épület jelenleg a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) tulajdonában áll.

 Ahogy korábban beszámoltunk róla, az épület teljes körű rekonstrukciója 2021 tavaszán kezdődött restaurátori felügyelet mellett.  Helyreállították a homlokzatot az eredetivel megegyező színben, a műkő párkányelemekkel együtt, a nyílászárókat felújították, az épület visszakapta az eredetinek megfelelő bejárati lépcsőjét és előtetőjét, a télikert fémszerkezetét restaurálták,  helyreállították a tetőt. A Kádár-kori bővítést elbontották, annak helyére épült fel az új szolgáltatóház az épület mögött. A belső tereket is felújították, új gépészetet kapott a villa,  és új színt, azokban a terekben, amelyekben az eredeti színeket a használat során drasztikusan megváltoztatták.

Nyitókép: Átadták a felújított Sipeki Balás-villát a Hermina úton (Fotó: Épkar Zrt.)