A Csengery utcának  az Aradi és a Szondi utca közötti szakaszát 2023 szeptemberében zárták le, a felújított útszakaszt március 14-én átadták a forgalomnak – olvasható a terezvaros.hu honlapon.  Az érintett 400 méteres területen fákat és virágokat ültettek, zöldszigeteket alakítottak ki. Az autók már nem állhatnak fel a járdákra, így több hely jut a gyalogosoknak. A felszabaduló helyeken húsz előnevelt, öt-hat méter magas platánnal fasor jött létre, valamint virágszigetek, zöldszigetek és virágládák is kerültek az utcába. A fákat az úgynevezett Stockholm-módszerrel ültették be, így jut az egyedeknek és gyökereiknek megfelelő élettér.

Az autók ezen a szakaszon már nem állhatnak fel a járdára (Fotó: terezvaros.hu)

A halszálkás parkolás tájolása azt szolgálja, hogy a helyekre tolatva kelljen beállniuk az autósoknak, így kiálláskor jobban belátják az útszakaszt. A kerékpárosok mindkét irányban közlekedhetnek az utcában, ezt jelzik az útburkolati jelek. A forgalomlassítást és -csillapítást szolgálja a kereszteződések kiemelése: az Aradi utcai csomópont már elkészült, térkő borítja a szintben megemelt kereszteződést. Az utcabútorok – padok, kukák – kihelyezése a következő hetekben történik. 

Virágszigetek és virágládák kerültek az utcába (Fotó: terezvaros.hu)

A Csengery utca felújításának első üteme zajlott a Szondi és az Aradi közötti részen, már zajlanak a második ütem munkálatai a Szondi és a Podmaniczky utca közötti szakaszon. A tervek szerint az utca teljes terézvárosi szakasza újjászületik 2024-ben: a Szófia–Király utca közötti, majd az Aradi utca és az Andrássy út közé eső része is sorra kerül még az idén – olvasható a terezvaros.hu honlapon.

Forrás: terezvaros.hu

Nyitókép: Felújították a terézvárosi Csengery utcát (Fotó: terezvaros.hu)