Befejeződtek a Nyugati pályaudvar keresztaluljárójának felújítási munkálatai, pár napja már az utasok előtt is nyitva áll a peronokhoz vezető átjáró – olvasható a MÁV honlapján.

A WestEnd felőli (1–9.) vágányokat a Ceglédi váróval, azaz a 14–17. vágányokkal összekötő keresztaluljáró felújítása két fő részből állt: egyrészt a régi, használaton kívüli peronfelvonó helyére egy új és modern liftet építettek be, ez már március 18-tól az utasok rendelkezésére áll. A másik feladat az aluljáró teljes felújítása volt, ami a napokban fejeződött be.

A Nyugati pályaudvar keresztaluljárójában taktilis sáv segíti az akadálymentes közlekedést (Fotó: MÁV)

A keresztaluljáró munkálatai 2023 augusztusában kezdődtek meg, és ősztől teljes lezárás mellett folytatódtak. A felújítás keretében az aluljáróban elvégezték az álmennyezet és a padlóburkolat teljes cseréjét a lámpatestekkel, új elektromos hálózattal, vízelvezetőkkel együtt, továbbá megújult a falburkolat és az oldalajtók sora a régi lépcsőkkel együtt.

A falakon a Nyugati pályaudvar terveinek részletrajzai láthatóak, például a toronyról és a homlokzatról, ezzel is egyedi hangulatot adva a folyosónak. A keresztaluljáróban taktilis sáv, valamint a korlátokon elhelyezett Braille-írás segíti az akadálymentes közlekedést. A munkálatok befejezésével a pénztárkonténerek mellett elhelyezett ideiglenes mosdó is bezárt, és az új bejárat mögött megnyílt az itt található mosdó is.

A falakon a Nyugati pályaudvar terveinek részletrajzai láthatóak (Fotó: MÁV)

Az elmúlt hónapokban elvégzett munkálatoknak köszönhetően megújult állomási környezet várja az utasokat a peronok megközelítését segítő keresztaluljáróban, az új lifttel pedig már akadálymentesen megközelíthető az aluljáró a pályaudvar területéről.

A keresztaluljáró felújítása és a peronlift cseréje a MÁV beruházásában, hazai költségvetési forrásból és az Európai Unió finanszírozásával a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg. 

Forrás: MÁV

Nyitókép: A Nyugati pályaudvar felújított aluljárója (Fotó: MÁV)