A kétszáz éve született Gregersen Gudbrand norvég származású magyar híd- és vasútépítőre emlékeztek a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) szervezésében április 17-én az évfordulóra felújított síremlékénél, Fiumei úti sírkertben – olvasható az MTI hírében.

Gregersen Gudbrand építőmesterre emlékeztek a Fiumei úti sírkertben (Fotó: Nemzeti Örökség Intézete)

Lázár János építési és közlekedési miniszter ünnepi beszédében úgy fogalmazott: Gregersen Gudbrand személyében egy országépítőre, egy családépítőre és egy vállalatépítőre emlékezünk, aki annak a generációnak a tagja volt, aki 1848 után újraalapította Magyarországot. A miniszter köszöntőjében kitért arra, hogy az északról Magyarországra származottak közül nagyon sokan lettek vállalkozók, és váltak országépítővé. Mint mondta, legyen akár szó csehekről, északnémetekről, angolokról, svédekről, dánokról vagy norvégokról, közülük sokan váltak a magyar szellemi, gazdasági elit részévé, amit kitartó szorgalmuknak, elszánt küzdelemre alkalmas természetüknek köszönhettek, és ez jellemezte Gregersen Gudbrandot is.

Felidézte, hogy a korszakban a modernizáció szimbóluma a vasútépítés volt, és Gregersen Magyarországon számos vasútvonalat és vasúti hidat épített, a szolnoki vasúti hidat, Magyarország leghosszabb vasúti fahídját is az ő cége készítette. Azok a külföldről származó vállalkozók, akik ezeken az építkezéseken részt vettek, tiszteletet érdemelnek kétszáz év távlatából is, és példaképként állíthatók a mai vállalkozók számára is – hangsúlyozta Lázár János.

Gregersen Gudbrand síremlékét idén újították fel (Fotó: Nemzeti Örökség Intézete)

A miniszter beszédében kiemelte még a hit szerepét Gregersen Gudbrand életében. Felidézte, hogy az 1879-es szegedi nagy árvíz után részt vett a város újjáépítésében, a 1848-as forradalomban pedig önkéntesként, utásztisztként és hidászként szolgált. Később pedig a kiegyezés után számos jótékonysági, gazdasági mozgalmat támogatott.

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója köszöntőjében kiemelte: Gregersen Gudbrand norvég születésű magyar volt, a szíve mindig velünk dobogott, és bár sokszor érte kudarc az életében, soha nem adta fel, hazánkban épített kimagasló karriert. Kitért arra, hogy a kormány támogatásával évente 75 millió forintot fordítanak síremlékek felújítására, Gregersen Gudbrand síremléke mellett ennek köszönhetően újult meg idén a nagy utazó, Vámbéry Ármin vagy az 50 éve elhunyt Szécsi Pál énekes és Lovik Károly író, lószakértő síremléke. Elmondta, hogy terveik szerint még idén megújul a száz éve elhunyt Zielinski Szilárd építőmérnök és a kétszáz éve született Zirzen Janka pedagógus síremléke is.

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója a megemlékezésen (Fotó: Nemzeti Örökség Intézete)

Gregersen-Labossa György evangélikus lelkész a család nevében emlékezett Gregersen Gudbrandra. Felidézte: Petőfi, Jókai és a 48-as ifjak kortársa volt, aki égő szabadságszeretete miatt nem sokkal érkezése után csatlakozott a magyar szabadságharchoz. Olyan ember volt, aki egész életében épített: először is családot, feleségül vette Sümegh Aloyziát, aki 19 gyermeket szült neki. De épített épületeket: részt vett az Országház, a Nemzeti Színház, számos templom, valamint vasút, gát, alagút és híd építésében. Szorgalmas munkájának eredményeként nagy vagyona lett, majd szinte mindent elsodort a trianoni katasztrófa, majd a kommunizmus – tette hozzá.

Az eseményen beszédet mondott Halmos Monika, a Gregersen család hagyatékának gondozója is, aki személyes emlékeit idézte fel a Gregersen család tagjairól. A megemlékezésen Trine Skymoen norvég nagykövet mellett részt vettek a Gregersen család leszármazottai, valamint szakmai szervezetek képviselői is.

Forrás: MTI

Nyitókép: Gregersen Gudbrand építőmester felújított síremléke a Fiumei úti sírkertben (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)