Pénzügyi évszázad – A Magyar Nemzeti Bank 100 éve címmel április 26-án új időszaki kiállítás nyílt a Pénzmúzeumban. A dátumválasztás nem véletlen: a Magyar Nemzeti Bank létrehozásáról szóló törvény 1924. április 26-án lépett hatályba – olvasható a  MNB Pénzmúzeum lapunkhoz is eljuttatott sajtóközleményében.

Informatív kiállítás mutatja be a Magyar Nemzeti Bank száz évét (Fotó: Pénzmúzeum)

Egyedi, informatív tárlat mutatja be, milyen út vezetett az Osztrák Nemzeti Banktól az Osztrák–Magyar Bankig, majd a mai önálló jegybankig. A kiállítás kézzelfoghatóvá teszi a Magyar Nemzeti Bank tevékenységét, feladatköreit. Bepillantást enged a jegybank életébe, bemutatja a bank elnökeit, híres munkatársait. Tárgyi emlékek, archív felvételek, numizmatikai kincsek, soha ki nem adott emlékéremtervek kerülnek karnyújtásnyira a látogatóktól. 

Egy bankjegy 1946-ból (Fotó: Pénzmúzeum)

Az időszaki kiállítás, mely regisztráció nélkül, ingyenesen látogatható, kiemelt gazdaság- és pénzügytörténeti események bemutatásával, digitális és statikus tartalmak, interaktív elemek felhasználásával ragadja meg a látogatók figyelmét. Ízelítőt kapunk az Aranyvonat krimibe illő vagyonmenekítéséből, megelevenednek hősök, tanúi lehetünk történelmi pillanatoknak.

Kiemelt eseményeket, történelmi pillanatkat is bemutat a tárlat (Fotó: Pénzmúzeum)

A 2024. december 30-ig látogatható tárlat remek kiegészítő programja a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont állandó kiállításának, amely ugyancsak megemlékezik a kezdetekről, így többek között Popovics Sándorról, az MNB első elnökének munkásságáról. Betekintést nyerhetünk az Elnöki Irodába, meg lehet tekinteni egy korabeli bankfiókot, ahogyan a Szabadság téri székház makettjét is – olvasható a sajtóközleményben.

Forrás: Pénzmúzeum

Nyitókép: Megnyílt az MNB 100 kiállítás a Pénzmúzeumban (Fotó: Pénzmúzeum)