Május 30-án átadták a felújított Józsefvárosi Múzeum épületét a VIII. kerület, József körút 70. szám alatt – olvasható a jozsefvaros.hu honlapon. A múzeumot az önkormányzat fenntartásában lévő egykori Józsefvárosi Galéria helyén alakították ki. A régi-új kulturális intézményben a kerület történelmi helyi értékei valamint a kortárs művészek alkotásai lesznek megismerhetők.

Az épület 2023 nyarán (Fotó: Google maps)
A bejárat napjainkban (Fotó: jozsefvaros.hu)

Az ötszintes lakóépület földszintjén időszakos kiállítások lesznek látogathatók, az emeleti részen pedig állandó helytörténeti kiállítás kialakítása a cél. Az első állandó kiállítás 2024 őszén fog megnyílni – derül ki a jozsefvaros.hu honlapról.

Az emeleten lesz a helytörténeti tárlat (Fotó: jozsefvaros.hu)
(Fotó: jozsefvaros.hu)
A lépcsőház (Fotó: jozsefvaros.hu)

A felújítás során a földszinten száz fő látogatót egyidejűleg befogadni képes kiállítóteret alakítottak ki, az emeleten pedig az állandó kiállítás helyén kívül irodák, oktatóterek találhatók.

A homlokzat felújításával, a Nap utca felőli lefalazott nyílászárók megújításával, valamint a bejárat emblematikus, könnyen értelmezhető jelszerű elemmel való kiemelésével kap méltó új külsőt a kerület múzeuma – írják.

Biztosítják az akadálymentes megközelítést, valamint bútor- és műtárgyraktár, teakonyha is található az épületben.

Forrás: jozsefvaros.hu

Nyitókép: A Józsefvárosi Múzeum felújított épülete (Fotó: jozsefvaros.hu)