Felavatták minden idők egyik legeredményesebb magyar versenylovasa, Kállai Pál sírját a Fiumei úti sírkertben, miután a Kincsem Park felterjesztése alapján a Nemzeti Emlékhely és Kegyelet Bizottság a sírt a Nemzeti Sírkert részévé nyilvánította – olvasható a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) lapunkhoz is eljuttatott sajtóközleményében. 

Kállai Pál bajnok volt, hős lett, aki legendává vált; pályafutása gazdag és eredményes volt – méltatta a versenylovast Szotyori Nagy Ádám, a Kincsem Park ügyvezető igazgatója a megemlékezésen, június 4-én. Kállai Pál már fiatalon, az ötvenes évek elején bajnok lett a pesti pályán. Az országot elhagyva Amerikába került, sikeres pályafutása öt évtizeden keresztül tartott – idézte fel a sportoló életpályáját az igazgató. „Vérbeli sportember volt, életét a sport és a versengés töltötte ki” – hangsúlyozta Szotyori Nagy Ádám.

Kállai Pál, az egyik legnagyobb magyar zsoké síremléke (Fotó: NÖRI)

Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója kiemelte, hogy a Fiumei úti sírkert nemcsak sírkert, hanem szabadtéri múzeum is, nemzeti nagyjaink kiemelkedő gyűjtőhelye. A Fiumei úti sírkert nemcsak arra emlékeztet minket, hogy a magyar történelem során milyen csodálatos tetteket, önfeláldozó hazafias vállalásokat köszönhetünk nemzetünk nagyjainak, hanem emlékeztet mindazokra, akik a nemzet tisztelete jegyében ebbe a sírtkertbe kerültek, mely 1884 óta Budapest kiemelt temetőjeként hősi, történelmi sírkertként működik – fogalmazott a főigazgató.

Elmondta: a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság által védetté nyilvánított sírokat nem lehet felszámolni. Ezek a sírok mindenkorra megőrzik a bennük nyugvók emlékét és ha szükséges, akkor a sírok felújításáról a NÖRI gondoskodik. Az országban jelenleg mintegy 700 temetkezési helyen 6300 ilyen védett sír van – emlékeztetett Móczár Gábor.

A koszorúzással egybekötött avatóünnepségen beszédet mondott Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója (Fotó: Nemzeti Örökség Intézete)

Kállai Pál (1933–2006) magyar versenylovas egyike a világ legsikeresebb zsokéinak. Ötéves korában Maglódra költöztek, ahol a Wodianer báró kastélyában tartott lipicai lovakon tanult lovagolni. 1949-től 8 hónap gyakorlás után ő is versenylovas lett, 1950-ben a negyedik versenyén már győzött. 1956-ban az Egyesült Államokban telepedett le, ahol 16 évig élt és sikeres zsoké lett. A '60-as években Amerika húsz legjobb és legkeresettebb lovasa közé tartozott. Lovagolt a világ egyik leghíresebb versenyén, a Kentucky Derbyn is 1966-ban.

Több országot is bejárt, többek között Kanada, Törökország, Kuvait, Svájc, Csehország és Oroszország versenypályáin is találkozhatott vele a lóversenyszerető közönség. 1990 óta ismét Budapesten élt, és még 73 éves korában is aktívan sportolt. Kállai Pál Magyarországon 1086, az USA-ban pedig 1780 futamot nyert. Két alkalommal, 1991-ben, majd 2000-ben megnyerte a Magyar Derbyt. Hosszú pályafutása alatt 78 kiemelt nagydíjon haladt át győztesként a célon.

Forrás: Nemzeti Örökség Intézete

Nyitókép: Felavatták Kállai Pál versenylovas sírját a Fiumei úti sírkertben (Fotó: Nemzeti Örökség Intézete)