Nemrég elkeződött a Pöttyös utcai metróállomás felszíni részének megújítása. A területen korábban álló, toldozott-foldozott, üzletként szolgáló bódékat (egy lottózót, egy gyrosost, valamint több, évek óta üresen álló építményt) már néhány hónapja lebontották, most pedig megkezdődött a felújítás látványos szakasza: kivonultak a munkagépek, körbekordonozták a munkaterületet, feltörték a betont. Mivel a metró nem állt le, az állomás megközelíthetőségét a felújítás ideje alatt is biztosítani kell.

A területen új gyalogosútvonalakat is kialakítanak, a meglévőket pedig felújítják (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

A  IX. kerület tulajdonában álló területen a felújítást a ferencvárosi önkormányzat rendelte meg, a terveket a Planinium Group Kft. készítette. A munkálatok során az eddig használt gyalogosútvonalakat felújítják, újakat is építenek, a fölösleges szintkülönbségeket és lépcsőket megszüntetve akadálymentesítik a területet. A zöldítés tervei között fák és cserjék ültetése, valamint egy úgynevezett esőkert kialakítása is szerepel, amelynek jellemzője, hogy az esőzések során felgyűlő csapadékvizet összegyűjti, és magában tartja, segítve ezáltal a növényeknek a szárazabb időszakok átvészelését. 

A látványterv szerint így fest majd a Pöttyös utcai metróállomás környéke a felújítás után

Bár a Pöttyös utcai metrómegállónál van Bubi-állomás, a saját kerékpárral közlekedők számára eddig hiányzott a biciklitároló. Most ez a probléma megszűnhet, ugyanis egy fővárosi pályázat keretében – 18 másik budapesti helyszín mellett – itt is fedett, zárható kerékpártárolót alakítanak ki. 

A metrófelszín felújítása a kihelyezett tájékoztató szerint várhatóan november 15-re fejeződik be. 

A Pöttyös utcai metró környéke 1982-ben. Bár a fák megnőttek, a terület kialakítása a mostani felújításig változatlan maradt (Fotó: Fortepan/Képszám: 253934)

Nyitókép: A Pöttyös utcai metróállomás felújítás alatt álló környéke (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)