A Szeszgyár utca kivitelezése 2024. szeptember 23-án indul – olvasható a jozsefvaros.hu honlapon. A megújuló terület a VIII. kerületi Szeszgyár utca és a leendő Szeszgyár köz teljes hosszában a Baross utca és Kőris utca között fekszik.

A Kőris utca 18–22. szám alatti ingatlanok a Budapesti Szeszipari Vállalathoz tartoztak az 1990-es évek közepéig. A Szeszgyár utca egy rossz állapotú, macskaköves utca a Baross és Visi Imre utcák között. A Visi és Kőris utcák közötti szakasz (a leendő Szeszgyár köz) jelenleg egy használaton kívüli közterület, ahol elhagyatott autók álltak az elmúlt években. A Kőris utca mentén lévő egykori raktárépület Szeszgyár közre átnyúló szárnyát 2015-ben lebontották, de a Kőris utca felőli falat csak 2022-ben bontotta le az önkormányzat, ezzel megnyitották az utat a gyalogosforgalomnak.

Zöld gyalogossétányt terveznek az elhanyagolt helyre (Fotó: rev8.hu)

Arról is tájékoztatnak, hogy a területet évekig nem rendezték, de most a teljes utcát megújítják a Baross utcától egészen a Kőris utcáig. A tervek szerint az új kialakítás egyik eleme, hogy a Szeszgyár utca forgalomcsillapított, zöld lakóutcaként újul meg. A Szeszgyár utcába annyi fát ültetnek el, amennyit a föld alatt futó közművek megengednek. A jelenlegi kétoldali parkolás csak az egyik oldalon marad meg, a páros oldalon egy fasort ültetnek évelőnövény-ágyásokban, valamint az útpályát és a járdát is felújítják.

A megújuló Szeszgyár köz látványterve (Forrás: rev8.hu)

A másik elem pedig az, hogy a Visi Imre és Kőris utca közötti új közterületen (a Szeszgyár közben) egy árnyékos, zöld sétány jön létre. A Szeszgyár közben játékos elemeket – trambulin, mászófal, játszótér – és padokat is elhelyeznek.

A munkálatok várhatóan 2025. márciusáig tartanak.

Forrás: jozsefvaros.hu, rev8.hu

Nyitókép: A VIII. kerületi Szeszgyár köz a Kőris utca felől (Fotó: Google maps)