Jéggel vagy anélkül? Nem, nem a whiskyről van szó. Kétségtelen, az is hosszú múltra tekint vissza,de itt még távolabbra tekintünk. Egészen az őskorig, a jégkorszak, a mamutok, az olvadó gleccserek korába. S ha azt gondolnánk, hogy erről már mindent hallottunk, amit hallani érdemes, tévedünk – az Aquincumi Múzeum április 15-én nyíló és egészen október végéig látogatható kiállítása egészen újszerű nézőpontokat villant fel.

Mert vajon gondoltunk-e már arra, fázhattak-e a mamutok a kis jégkorszakban? Egyáltalán meddig tarthatott a „kis” jégkorszak? Miből következtetik ki a régészek, geológusok, klimatológusok, hogy milyen lehetett akkoriban az időjárás? És hogy kerül a képbe a Pilis erdeiben bóklászó torkos borz?

A „Jéggel vagy anélkül?” elnevezésű aquincumi kiállítás elsősorban a budapesti és a főváros környéki régészeti lelőhelyekkel foglalkozik. Különlegessége, hogy most először találkozhatnak a látogatók a környék legrégebbi, közel 350 ezer éves, ember alkotta tárgyaival. Mint a tematikából is kitűnik, a kiállítás szervezői a fiatalabb korosztály érdeklődésére is számítanak, akik játékos feladatokban próbára tehetik tudásukat.