Könyv született Óbuda ezer éves keresztény örökségéről. Ezer éve Óbudán – Tanulmányok az Óbudai Szent Péter és Pál Főplébánia történetéből című kötetet Tarlós István budapesti főpolgármester részvételével mutatták be.

„Óbuda, Budapest legrégebbi városrésze a korai kereszténység egyik központja volt. Az 1015-ben alapított Óbudai Társaskáplán és az óbudai kereszténység egyidős a magyar kereszténységgel” – idézte fel a korábban óbudai polgármesterként szolgáló Tarlós István, aki szerint a tanulmánykötet pontosan, a történelmi tényeket bemutatva, mégis olvasmányosan tárják az olvasó elé Óbuda és az óbudai egyházközség történetét.

A kiadvány emléket állít az Óbudát a török kor után birtokba vevő Zichy-családnak is. Az Óbudai Szent Péter és Pál Főplébánia 2015-ben ünnepelte alapításának ezredik évfordulóját. A jubileum alkalmából a főplébánia egy éven át tartó ünnepségsorozatot rendezett.

A több mint száz oldalas kiadvány különlegessége az, hogy korábban tudományos munka még nem dolgozta fel ilyen részletesen Óbuda török kor előtti történetét.

(Forrás: Budapest.hu; fotó forrása: Panoramio.hu)