A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény új színfolttal gyarapította a főváros helytörténeti kiállításait. A XII. kerület történetét feldolgozva minden évben újabb és újabb időszaki kiállítással várják az érdeklődőket a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjteményben.

A legújabb, egy évig látható tárlat május 23-án nyílt meg: a kerület életét mutatják be az I. világháború évei alatt. A kiállítás megnyitóján Pokorni Zoltán, a Hegyvidék polgármestere mondott köszöntőt, a szakmai megnyitót pedig dr. Balla Tibor alezredes, a Hadtörténeti Intézet igazgató-helyettese tartotta.

A gyűjtemény munkatársai arra vállalkoztak, hogy egy világtörténelmi eseményt vetítsenek le egy olyan kis területre, mint a XII. kerület. Végigkövethetjük a fronton megsebesült katonák útját a lövészároktól egészen a hátországbeli kórházakig, esetünkben például a Szent János Kórházig. Bemutatják a Magyar Optikai Művek (MOM) működését azt követően, hogy 1914-ben haditermelésre állt át. Megismerkedhetünk a hősöket rajtő Farkasréti temető katonaparcelláival vagy a Böszörményi úton egykor működő fővárosi Csendőrlaktanyával.

A tablókat nézve rádöbbenhetünk, hogy a hátországban maradtak is kivették a részüket a háborúból, és itthoni munkájukkal segítették a fronton harcoló honfitársaikat.

A kiállítás érdekessége, hogy egy szabadulószobás játékkal is kiegészítették a szervezők. Ennek a világszerte népszerű programnak a lényege, hogy fél óra alatt logikai feladványokat megoldva kell teljesíteni egy kitűzött célt. A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjteményben műkincstolvajok szerepébe élhetjük bele magunkat, akik bejelentkeznek egy tárlatvezetésre, és amikor a teremőr magukra hagyja őket, akkor 30 perc áll rendelkezésükre, hogy az elrejtett dokumentumokat megtalálják. Ehhez csapatban kell együtt dolgozniuk, miközben a kiállítás vitrinjei, tablói között igyekeznek megtalálni az elrejtett nyomokat, amelyek közelebb viszik őket a megoldáshoz.

A helytörténeti kiállítás a gyűjtemény szokásaihoz híven díjmentesen látogatható, a szabadulós játékra viszont előzetes regisztrációt követően 1300 Ft-ot kell fizetni, illetve a XII. kerületi lakosnak 800 Ft-ba kerül a megmérettetés, ez az összeg magába foglalja a tárlatvezetést is.

A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény nyitvatartása: kedd, csütörtök, péntek 10–18 óráig.