Itt az Ybl szoborünnep

2016. május 30. 11:22

Az építészet és a szobrászat kapcsolatait mutatja be az Ybl szoborünnep, ami vasárnap kezdődött Budapesten.

Jelentős alkotásain keresztül mutatja be az építészet és a szobrászat kapcsolatát az Ybl szoborünnep, amely a megújult Kossuth tér bemutatásával vette kezdetét vasárnap.

A szobrászat és építészet kölcsönhatását bemutató sorozatot 2011 óta rendezi meg az Ybl Egyesület, amely Ybl Miklós kulturális örökségének ápolásán túl alkotótáborok, műhelyek, kiállítások, konferenciák, és bemutatók szervezésével igyekszik az elmúlt századok magyar építészeti törekvéseire felhívni a figyelmet. 

A szoborünnep nyitó programján vasárnap Wachsler Tamás és Bánáti Béla építészek mutatták be a Kossuth teret, annak történetét és a megújítás lépéseit a látogatóknak, majd Tima Zoltán építész beszélt a parlamenti Látogatóközpont kialakításáról és annak jelentőségéről, a Wellisch-palota rekonstrukciójáról, valamint a tér megújult és újra felállított szobrairól.

A sorozat következő állomásaként kedden, a Clark Ádám térről indulva a Királyi Palota díszítőszobrászati elemeit mutatja be az érdeklődőknek Bodó Dániel művészettörténész, szerdán pedig a Régi Műcsarnok időtlen szobrai címmel tart vezetett sétát Sallai Géza szobrászművész a Magyar Képzőművészeti Egyetem főbejáratától indulva.

Június 3-án Pro és kontra címmel Budapest köztéri szobrairól rendez kerekasztal-beszélgetést az egyesület a FUGA Budapesti Építészeti Központban Mélyi József és Szabó Ádám művészettörténészek, valamint Böjthe Horváth István, Engler András, Karmó Zoltán, Polgár Botond, Tóth Dávid szobrászművészek részvételével.

Június 4-én Tóth Dávid szobrászművész verőcei műtermének látogatására várják az érdeklődőket, vasárnap pedig a budapesti Epreskert szobrainak mustrájával zárul a sorozat.

Az Epreskertben 1882-ben kezdte meg működését I. számú Festészeti Mesteriskola Benczúr Gyula vezetésével, a II. számú Festészeti Mesteriskola 1897-ben Lotz Károly vezetésével indult el ugyanitt, valamint ebben az évben kezdte meg működését a Szobrászati Mesteriskola is, Stróbl Alajos irányításával.Ezen a helyen alkotott Huszár Adolf, Zala György és Schikedanz Albert „építész festő” is.

(MTI)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó