Tizenkét ország legfrissebb kerékpáros design innovációit mutatja be és állítja párhuzamba korábbi formatervezési megoldásokkal az Iparművészeti Múzeumban (IMM) csütörtökön megnyílt, Bringológia című tárlat.

Nem kerékpárokról nyílt kiállítás, hanem a kerékpározásról – hangsúlyozta a megnyitón Cselovszki Zoltán, az IMM főigazgatója. 

A Közlekedési Múzeumot (KM) vezető Vitézy Dávid hozzátette: a két intézmény együttműködésében létrejött tárlat a Kultúrgorilla csapatának válogatásában a jövő innovációit vonultatja fel a KM gyűjteményének darabjai mellett. Szokatlan egy ilyen kiállítás, pedig a design és a közlekedés egyáltalán nincsenek távol – emlékeztetett, hozzátéve: a jó design azon múlik, hogy a felhasználó mennyire találja meg az összhangot az eszközzel.

Vitézy Dávid felidézte, hogy a világ nagyvárosaiban óriási társadalmi változás ment végbe az utóbbi évtizedekben, Budapesten például 1990 óta megtizenegyszereződött a kerékpározók száma. Mint minden ilyen társadalmi folyamatra, reagált a design is: rengeteg olyan használati tárgy jelent meg, amely a kerékpározáshoz kötődik – jegyezte meg. A Közlekedési Múzeum főigazgatója szerint a kiállítás új szemléletet mutat az intézmény részéről is: a közlekedési múzeumoknak ugyanis a 21. században nemcsak az a feladatuk, hogy a múltat bemutassák, hanem a jövőre vonatkozó kérdéseket is fel kell vetniük.

Révész Máriusz, a kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztésével és népszerűsítésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos szintén emlékeztetett arra, hogy a kerékpározás hihetetlen robbanáson ment keresztül Budapesten. Ebben elmondása szerint Vitézy Dávidnak nagy szerepe volt.

A jövő Budapestjének életében azonban a kerékpározás a mainál is sokkal nagyobb szerepet tölt majd be – hangsúlyozta Révész Máriusz a november 27-ig nyitva tartó kiállítás megnyitóján.

(MTI)