Bringológia: kerékpáros kiállítás nyílt az Iparművészetiben

2016. június 16. 15:55

A jövő Budapestjének életében a kerékpározás a mainál is sokkal nagyobb szerepet tölt majd be – hangzott el az Iparművészeti Múzeum kerékpáros design kiállításának megnyitóján.

Tizenkét ország legfrissebb kerékpáros design innovációit mutatja be és állítja párhuzamba korábbi formatervezési megoldásokkal az Iparművészeti Múzeumban (IMM) csütörtökön megnyílt, Bringológia című tárlat.

Nem kerékpárokról nyílt kiállítás, hanem a kerékpározásról – hangsúlyozta a megnyitón Cselovszki Zoltán, az IMM főigazgatója. 

A Közlekedési Múzeumot (KM) vezető Vitézy Dávid hozzátette: a két intézmény együttműködésében létrejött tárlat a Kultúrgorilla csapatának válogatásában a jövő innovációit vonultatja fel a KM gyűjteményének darabjai mellett. Szokatlan egy ilyen kiállítás, pedig a design és a közlekedés egyáltalán nincsenek távol – emlékeztetett, hozzátéve: a jó design azon múlik, hogy a felhasználó mennyire találja meg az összhangot az eszközzel.

Vitézy Dávid felidézte, hogy a világ nagyvárosaiban óriási társadalmi változás ment végbe az utóbbi évtizedekben, Budapesten például 1990 óta megtizenegyszereződött a kerékpározók száma. Mint minden ilyen társadalmi folyamatra, reagált a design is: rengeteg olyan használati tárgy jelent meg, amely a kerékpározáshoz kötődik – jegyezte meg. A Közlekedési Múzeum főigazgatója szerint a kiállítás új szemléletet mutat az intézmény részéről is: a közlekedési múzeumoknak ugyanis a 21. században nemcsak az a feladatuk, hogy a múltat bemutassák, hanem a jövőre vonatkozó kérdéseket is fel kell vetniük.

Révész Máriusz, a kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztésével és népszerűsítésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos szintén emlékeztetett arra, hogy a kerékpározás hihetetlen robbanáson ment keresztül Budapesten. Ebben elmondása szerint Vitézy Dávidnak nagy szerepe volt.

A jövő Budapestjének életében azonban a kerékpározás a mainál is sokkal nagyobb szerepet tölt majd be – hangsúlyozta Révész Máriusz a november 27-ig nyitva tartó kiállítás megnyitóján.

(MTI)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó