Csoportos épület- és képtárlátogatásra várja az érdeklődőket székházába a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) június 25-én, a Múzeumok éjszakáján.

A látogatók megcsodálhatják éjfélig többek között Lotz Károly dísztermi falképeit, Johann Nepomuk Ender a Magyar Tudományos Akadémia allegóriája című művét, valamint Ligeti Antal tájképeit is, eközben művészettörténészek és építészeti szakemberek beszélnek majd a székház történetéről és az itt őrzött képzőművészeti alkotásokról – olvasható az intézmény közleményében.

Az MTA Széchenyi téri székházát 1865-ben avatták fel, a neoreneszánsz stílusjegyeket viselő épület a főváros építészeti fejlődésére is jelentős hatást gyakorolt. A székház építéstörténetéről Sisa József, az MTA Művészettörténeti Intézetének igazgatója tart előadást a Múzeumok éjszakáján.

A székház bejárása mellett az MTA Művészeti Gyűjteményében a látogatók az akadémia történetével kapcsolatos alkotásokat, valamint az épületben működő gyűjtemények – például az Esterházy-képtár, a Goethe-kollekció és a Széchenyi-múzeum – értékes darabjait is megtekinthetik. 

A programsorozat részeként folyamatosan vetítik majd az épület belső tereit bemutató rövidfilmet, valamint az intézmény működésének történetéről szóló Akadémiai anzix 1919-1960 című filmhíradó-válogatást is – áll az MTA közleményében, amely szerint valamennyi program ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

(MTI)