Szobrot és teret kapott Papp László

2016. augusztus 21. 18:45

Átadták a XIII. kerületben a háromszoros olimpiai ökölvívó bajnok Papp Lászlóról elnevezett teret és a sportoló szobrát.

Papp László háromszoros olimpiai bajnok ökölvívóról elnevezett teret adtak át, és felavatták a sportoló szobrát pénteken a főváros XIII. kerületében, a Kassák Lajos utca és a Huba utca kereszteződésében található, korábban parkolóként szolgáló területen.

Tóth József polgármester az ünnepségen köszönetét és elismerését fejezte ki a kerület díszpolgárának életútjáért. A kilencven éve született Papp László győzelemcentrikus személyiség volt, és mindig a XIII. kerülethez tartozott. Soha nem hordta fenn az orrát, teljesítményével érte el az elismerést – fogalmazott a polgármester.

Borbély Zoltán, a Paplaci című film rendezője a sportoló eredményeit felelevenítve hangsúlyozta: Papp László 200 amatőr mérkőzéséből 197-et nyert meg, profiként veretlen maradt, 29 meccse közül 27-en győzött, kétszer pedig döntetlent ért el. Ő volt az első bokszoló a világon, aki háromszoros olimpiai bajnok lett (1948 London, 1952 Helsinki, 1956 Melbourne) és azóta is mindössze ketten értek el hasonló eredményt. Emellett kétszeres profi Európa-bajnok volt, és csak a politikai vezetők kicsinyessége akadályozta meg abban, hogy ringbe szállhasson a világbajnoki címért. Mindennek ellenére örökre megmaradt szerénynek – mondta Borbély Zoltán.

Az önkormányzat 1200 négyzetméternyi, díszburkolattal fedett és 600 négyzetméternyi zöldterületet alakított ki az egykori parkoló helyén. A tér közepén állították fel az 5:4-es méretarányú bronzszobrot, Lelkes Márk szobrászművész alkotását, amely bokszolás közben ábrázolja Papp Lászlót. A tér kialakítására százmillió forintot költött Angyalföld-Újlipótváros önkormányzata.

Papp László 1926-ban született Angyalföldön, a Visegrádi utcában, aktív pályafutása után edzőként és szövetségi kapitányként is szolgálta a magyar ökölvívósportot. A XIII. kerület önkormányzata 2001-ben a városrész díszpolgárává választotta a sportolót, aki 2003-ban hunyt el Budapesten.

(MTI)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó