Megnyílt az Ars Sacra Fesztivál, amely több mint hatszáz ingyenes zenei, irodalmi, művészeti programmal várja vendégeit szerte az országban és a határon túl is. A jövő vasárnapig tartó fesztivált Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek nyitotta meg a Magyar Nemzeti Múzeumban péntek délután.

Erdő Péter kiemelte: a szakrális művészet felragyogtatja a látható világban és a látható világ felett jelenlévő isteni valóságot, amely értelmet, célt, értéket ad az ember életének.Hozzátette: az isteni valóság nemcsak ragyogó és hatalmas, hanem emberarcú és jóságos is. Szeretet sugárzik belőle. Ez pedig a legnagyobb vigasztalás. A szakrális művészet tehát az irgalmasság eszköze és megnyilvánulása – hangoztatta a bíboros. Erdő Péter hangsúlyozta, hogy az idén tizedik alkalommal megrendezett fesztivál feljutott a csúcsra, és az egész társadalom számára üzenete van. Ez ugyanakkor felelősséget is jelent, hogy ezt a szerteágazó, sokrétű programot továbbra is egyetlen, értelmes, felemelő egészként éljük át, és így mutassuk be minden érdeklődőnek – fogalmazott.

Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója köszöntőjében kiemelte: a múzeumok célja nem a múlt emlékeinek megőrzése, hanem a kapcsolatteremtés a múlt tudása és a jelen között. Nem emlékeket kell őrizni, hanem újra és újra meg kell teremteni a hagyomány megértésének lehetőségét. Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) elnöke arról beszélt, hogy az Ars Sacra mára átlépte Magyarország határait, és a határon túli magyar közösségeket is megszólította. A magyar ember számára – mondta Jakab Antal erdélyi katolikus püspököt idézve – a hit és a kulturális örökség kapcsolata oly erős, mint az ember esetében a test és a lélek kapcsolata. Mi magyar emberek elmondhatjuk, hogy nemzeti örökségünk és a Jóistentől kapott keresztény hitünk kettősége adja azt a biztos alapot, amire jövőnket építhetjük  – tette hozzá. 

Az Ars Sacra kiemelt programjai között szerepel Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész szombat esti szabadtéri koncertje a budai Várban, valamint a szintén Kossuth-díjas Snétberger Ferenc vígszínházbeli koncertje a fesztivál zárónapján. Vasárnap a Szent István-bazilikában rendezik meg a történelmi egyházak közös zenés áhítatát. A 60. évforduló alkalmából szeptember 19-én este a Várkert Bazárban In memoriam 56 címmel rendeznek koncertet a forradalom emlékére. A program részeként idén először filmfesztivált is tartanak. A versenyprogramba beválogatott alkotásokat a Premier Kultcaféban (volt Vörösmarty mozi) vetítik.

A több száz fővárosi program mellett számos vidéki városban is lesznek kiállítások, koncertek és előadások. Az esztergomi Főszékesegyházi Kincstárban például Magyar missziók Afrikában címmel nyílik az afrikai orvosi missziók munkáját bemutató fotókiállítás, vasárnap este Kováts Péter orgonaművész és az Esztergomi Főszékesegyház Kórusa ad hangversenyt a bazilikában.

A vidéki programok között szerepel még a szeptember 17-i pilisszentlászlói hangversenymaraton, vagy a 18-i, vácrátóti tanséta a Nemzeti Botanikus Kertben, ahol a résztvevők a Biblia növényeivel ismerkedhetnek meg. Idén is lesznek szakrális séták, mint például az Óbuda vagy a Gellérthegy környékének szakrális és kulturális emlékeit végigjáró kirándulás, és az idei fesztiválon első alkalommal rendeznek szakrális dunai sétahajózást is. A fesztivál teljes programja megtalálható a www.ars-sacra.hu weboldalon. A programok ingyenesek, több rendezvényre azonban előzetesen regisztrálni kell.

(MTI)