'56-os fotográfiák a Latarka Galériában

2016. október 5. 10:07

A Lengyel Intézet szervezésében több mint húsz fekete-fehér archív és konceptuális fotó kerül egymással párbeszédbe az október 27-ig látható kiállításon.

Nagy Gyula amatőr fotós 1956-os archív fotósorozatát és Réthey-Prikkel Tamás kortárs alkotó konceptuális képsorozatát állítja párbeszédbe az a kiállítás, amely Egy forradalom tapasztalata és emlékezete címmel csütörtöktől látható a Latarka Galériában, Budapesten.

A Lengyel Intézet szervezésében több mint húsz fekete-fehér archív és konceptuális fotó kerül egymással párbeszédbe az október 27-ig látható kiállításon – mondta el Tomasz Piars, a Lengyel Intézet munkatársa az MTI-nek. Réthey-Prikkel Tamás fiatal fotóművész nagyméretű képekből álló konceptuális sorozata beállított utcai jeleneteket mutat be, amelyek olyanok, mintha a forradalomról szóló, nemrég készült film snittjei lennének – hívta fel a figyelmet, hozzátéve, hogy a fotók kitöltik a kiállítótér falait. Ezeken a fotókon a beállított jelenetek idézik meg a tanult történelem epizódjait – tette hozzá Tomasz Piars. 

Nagy Gyula amatőr fotós ritkán látott archív sorozata kisméretű képekből áll, és egy szemtanú megrázó képes beszámolóját tárja a nézők elé az 1956-os forradalomról. Ez a valós történelmi idősík párosul a kiállításon Réthey-Prikkel Tamás sorozatával. Tomasz Piars elmondta, hogy a két emlékezetsík párhuzamba állításával szeretnének reflektálni arra a problematikára, hogy mit jelent átélt és tanult információk alapján emlékezni egy meghatározó történelmi eseményre. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Lengyel Intézet több eseménnyel is kapcsolódik az 1956-os ünnepségsorozathoz. Október 23-án például az intézet épületében nagyszabású kiállítás nyílik, amely a lengyelek szerepét mutatja be a magyar szabadságharcban.

(MTI)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó