Az örökségvédelemhez kapcsolódó területeket mindenképpen együtt kell tartani, hogy az örökségvédelem ügye ne sérüljön – mondta el Varga István, a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ elnöke azon a beszélgetésen, amelynek fő témája az intézmény szervezeti átalakítása volt.

Varga István felidézte, hogy a háttérintézmények átalakításáról szóló júniusi kormányhatározat értelmében december 31-gyel a Miniszterelnökségbe olvad a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ. Hozzátette: az ő feladata levezényelni a megszűnő örökségvédelmi központ feladatainak elosztását és az átalakítással járó teendőket. Elmondta, legfontosabb feladatuknak azt tartják, hogy az örökségvédelem ügye ne sérüljön, valamint hogy a folyamatosság fennmaradjon, különösen a műemlékvédelmi tudományos munka, a régészet és a már folyamatban lévő beruházások területén. Hozzátette, céljuk, hogy a szakma megőrizze egységét és hatékonyságát akkor is, ha az egyes területek szervezetileg máshova kerülnek.

A beszélgetésen elhangzott: a kormányhatározat három területre osztja a Forster utódlásos szétbontását: a tudományos és hatósági, valamint világörökségi feladatok a Miniszterelnökséghez kerülnek, a fejlesztésekkel, beruházásokkal és a régészeti munkával kapcsolatos ügyeket a Budavári Nonprofit Kft. kezeli majd, a Magyar Építészeti Múzeum teljes anyaga pedig a Magyar Művészeti Akadémiához kerül. Az emberek, a tudományos anyagok, az eszközök és értékek azonban területileg egy helyen, a Daróczi utcában maradnak, a Forster Központ jelenlegi épületeiben – emelte ki.

Varga István arról is beszélt, hogy a hátralévő több mint két hónapban összegyűjtik és áttekintik a Forster Központ összes korábbi, törvényhatározat és szabályozás által előírt feladatát, hogy semmi ne maradjon felügyelet nélkül.

A Forster Központ vagyonkezelésében lévő hatvanegy létesítménnyel kapcsolatos fejlesztési, projekt előkészítési és megvalósítási, valamint üzemeltetési feladatok a Budavári Nonprofit Kft.-hez kerülnek. A Nemzeti Kastély- és Várprogram felügyeletével miniszteri biztosként Virág Zsoltot bízta meg Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

(MTI)