Százhúsz éve avatták fel az Iparművészetit

2016. október 26. 14:30

1896. október 25-én avatta fel ünnepélyesen Ferenc József a Budapesten tartózkodó II. Vilmos német császár társaságában a budapesti Iparművészeti Múzeumot.

Most százhúsz éve avatták fel ünnepélyesen az Üllői úti Iparművészeti Múzeumot. Ferenc József, a Monarchia császára II. Vilmos német császár társaságában adta át az intézményt. Ezzel az átadással zárultak a milleniumi ünnepségek. Az Iparművészeti Múzeumot 1872-ben alapították a régész Rómer Flóris és Pulszky Ferenc, a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatójának javaslatára – írja a Manda. Ez volt Európa harmadik ilyen jellegű intézménye London és Bécs után.

A gyarapodó gyűjtemény önálló elhelyezésére a Ferencvárosban, az Üllői úton 1890-ben írtak ki pályázatot. Módosítás után a Lechner Ödön és Pártos Gyula által benyújtott, „Keletre magyar!” jeligéjű tervsorozatnak adták az első díjat. Az építkezés csak a tervek módosítása után, 1893-ban indulhatott meg. A kivitelezést magyar és külföldi cégek végezték, és megfeszített munka után 1896-ra készen is állt az épület, de ennek ára az lett, hogy az előirányzott költségeket jelentősen túllépték.

Az is igaz, 1896. október 25-én csak a felavatásra került sor,  a nagyközönség előtt viszont csak 1897. november 20-án nyílt meg az Iparművészeti Múzeum. A Manda szerint Lechner Ödön alkotásának gyetemes igényű, mégis magyar formanyelve a keleti, a nyugati, valamint a magyar népi művészetből egyaránt merített. Az épület a maga korában vitákat váltott ki, de mára Budapest egyik különleges ékkövének számít.

A második világháború idején komoly károsodás érte az épületet, a helyreállítás 1949-ben fejeződött be. 1982 és 1984 között teljesen felújították az épületet, 2016-2019 között pedig újabb nagyarányú rekonstrukcióra és az intézmény szakmai fejlesztésére kerül sor – emlékeztet a portál.

 


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó